AKTUELNO

Istraživanja su pokazala da psi i mačke mogu da obole od demencije jednako kao i ljudi.

Ipak, svakodnevne navike kojima su izloženi mogu da smanje razvoj ove bolesti.

Demencija je češća kod starijih pasa, naročito onih koji imaju više od 10 godina.

Pseća demencija, odnosno kognitivna disfunkcija, slična je Alchajmerovoj bolesti kod ljudi i najčešće se pojavljuje kod pasa starijih od osam godina, ali može pogoditi i one koji imaju samo šest godina.

Teško je utvrditi da li neki pas ima demenciju, jer ne postoji neka vrsta tačnog a neinvazivnog testa, ali neke promene u ponašanju mogu da ukažu na to da je pogodila vašeg ljubimca. Pas se možda gubi u sopstvenoj kući ili dvorištu, zaglavi između nameštaja jer ne može da se seti da ide unazad, ili se čak ponaša prema osobama i životinjama koje poznaje dugo kao prema strancima.

Dešava se da ovakvi psi duže spavaju u toku dana, a duže su budni u toku noći, traže manje pažnje od vlasnika, ili uopšte ne reaguju na maženje. Može se desiti da zaborave neka ponašanja koja su znali celog života, odnosno da vrše nuždu u kući umesto u dvorištu, a postoji šansa da ih lako plaše ili nerviraju stvari i događaji na koje su ranije bili ravnodušni.

Postoje pojedini lekovi koji mogu ublažiti simptome i olakšati život četvoronošću sa demencijom, ali za sada ne postoji pravi lek, te se jedino možete konsultovati sa veterinarom. Međutim, možete smanjiti rizik od razvoja ove bolesti, a ujedno učiniti i nešto korisno za sebe.

Naime, istraživanja su pokazala da su psi koji nisu toliko aktivni podložniji ovoj bolesti. Iako to ne dokazuje da šetnja, vežbe i druge aktivnosti sprečavaju njenu pojavu, one svakako umanjuju mogućnost da se ona razvije, a ujedno pomaže u sprečavanju demencije kod ljudi, tako da se preporučujete da često šetate sa svojim ljubimcem.

#Psi

#demencija