AKTUELNO

5 razloga da pijete šok od šargarepe.

Nutricionistkinja Robin Miler otkrila je sve zdravstvene benefite soka od šargarepe. Kada čujete koliko je dobar za organizam, stalno ćete ga piti!

Sveže ceđeni sok od šargarepe je hranljivo niskokalorično piće, a stručnjaci ga smatraju šampionom u sadržaju prirodnog vitamina A (beta karotena). Ovaj napitak je takođe bogat kalijumom, fosforom, magnezijumom i gvožđem. Zbog ovog sastava, sok od šargarepe je jedna od najčešćih komponenti u kozmetologiji, farmakologiji, ali i kulinarstvu.

Prema rečima nutricionistkinje Robin Miler, sok od šargarepe se s razlogom naziva superhranom. U stanju je da pomogne kod brojnih zdravstvenih problema, pa čak i da spreči razvoj nekih teških bolesti.

Lekovita svojstva

Redovnim uzimanjem soka od šargarepe se jača imunitet, poboljšava se vid i funkcionisanje mnogih organa. Osim toga, može da vam pomogne i da se izborite sa još pet zdravstvenih problema:

Poboljšava funkcionisanje nadbubrežnih žlezda i uklanja višak tečnosti iz tela.

Normalizuje metabolizam i snižava nivo holesterola.
Povećava potenciju.

Povećava hemoglobin, poboljšava zgrušavanje krvi.

Smanjuje nervozu, poboljšava kognitivne funkcije mozga.

Ko ne bi trebalo da ga pije?

Osobe sa gastrointestinalnim oboljenjima bi trebalo da budu oprezne ako piju ovaj sok. Na primer, ako imaju probleme sa gastritisom, pankreatitisom i povećanom kiselošću želuca, najbolje bi bilo da ga izbace iz jelovnika.

Autor: