AKTUELNO

Ako se zapušen nos javlja često, obavezno vodite bebu kod lekara.

Ako imate bebu, moraćete da joj redovno čistite nos i to je nešto na šta treba da se naviknete.

U slučaju da primetite da joj je nos zapušen, važno je da odmah reagujete kako bi beba mogla da diše.

Zapušen nos kod bebe ne sme da bude stanje koje će dugo trajati.

Zašto je zapušen nos kod bebe problem?

Zapušen nos je problem zbog kojeg bebe ne mogu lepo da dišu, a problem je i kada spavaju. Često se bude i plaču, čime signaliziraju da nešto nije u redu. Obavezno pred spavanje očistite bebi nosić kako biste bili sigurni da će tokom noći moći da diše neometnao.

Problem sa zapušenim nosićem je posebno izražen kada beba sisa jer joj je hranjenje otežano zbog zapušenog nosa. Zato je dobro da obratite pažnju i očistite bebi nos pre svakog podoja ukoliko primetite da beba često ima ovaj problem. Isti problem je i kod beba koje se hrane na flašicu.

Čišćenje bebinog nosa

Veoma često dobijate savet pedijatra da koristite fiziološki rastvor pri čišćenju nosića svoje bebe. To je odlično sredstvo za čišćenje nosa, ali vam je potrebna i pumpica. Potrebno je da budete uporni, nežni i strpljivi.

Bebi može da bude neugodno pri čišćenju nosića, ali budite istrajni jer bilo koja količina sekreta koja se očisti značajno će pomoći vašoj bebi. Nemojte da vas bebin plač spreči u tome da očistite nosić.

Ako ne možete sami da izvedete postupak čišćenja nosa pumpicom i fiziološkim rastvorom, potražite pomoć koja vam je tog trenutka dostupna (bebin tata ili neko od ukućana).

Da biste pravilno očistili nosić, bebinu glavu postavite u stranu jer ćete tako izbeći nepotrebno slivanje veće količine rastvora niz grlo ka početnom delu dušnika (ako je beba okrenuta u desnu stranu, ispirajte levu nozdrvu i obrnuto). Fiziološki rastvor iz šprica lagano sipajte u nosić. Nije potrebna velika količina.

Pravite pauzu pre ispiranja druge nozdrve od jednog minuta. Ako se dogodi da se beba zagrcne, podignite je sa blago nagnutom glavom na dole dok se ne smiri, a višak fiziološkog rastvora ne slije niz nosić.

Nemojte da čistite nosić svoje bebe tamponima za uši ili sličnim sredstvima! Tako nikada nećete temeljno očistiti nosić, ali možete oštetiti sluzokožu istog i naneti štetu bebi.

Beba ne treba dugo da ima zapušen nos – reagujte odmah!

Ne bi trebalo da dozvolite da beba dugo ima zapušen nos jer to može da uzrokuje druge zdravstvene probleme. Ako je za par dana od posete pedijatru i korišćenja propisane terapije nos vaše bebe i dalje zapušen, potrebno je da opet odete kod pedijatra na pregled.

Ukoliko je nos zapušen duži vremenski period, može da dođe do upale srednjeg uha, ali i bolova u grlu, što može veoma teško da padne bebi, te je bitno da joj se pruži adekvatna terapija na vreme.

Autor: