AKTUELNO

Najugroženija su deca , kao i osobe starije od 65 godina

Pneumonija ili upala pluća je najopasnije oboljenje respiratornih organa, koje mogu da izazovu različiti štetni mikroorganizmi.

U pitanju je infekcija prilikom koje se vazdušne vreće jednog ili oba plućna krila napune gnojem ili tečnošću, što dovodi do kašlja, osećaja jeze i otežanog disanja.

Niko nije imun na ovo oboljenje, a najugroženija su deca, kao i osobe starije od 65 godina. Pored toga, osetljivi su i ljudi sa hroničnim problemima sa imunitetom.

Upalu pluća najčešće izazivaju štetni mikrobi koji dospevaju u naš organizam dok dišemo. Pored neizostavnih simptoma koje smo naveli, mogu da se jave i krajnje neobični simptomi, koje mnogi mogu da zanemare, jer su poprilično česti, pa se pripisuju umoru, stresu i drugim manje opasnim stvarima.

Kod osoba sa ovim oboljenjem, mogu da se jave:

– dijareja

– bolovi u zglobovima i mišićima

– drhtavica

– povraćanje

– mučnina

– gubitak apetita

– umor

– groznica

– glavobolje.

U zavisnosti od opšteg stanja imuniteta pacijenta, njegovog uzrasta i samog porekla zaraze, zavisi i koliko će teška biti klinička slika.

Kod novorođenčadi, upala pluća se manifestuje kašljanjem, povraćanjem, umorom, težim disanjem i povišenom temperaturom. Razvoj kliničke slike, opet zavisi od same prirode zaraze, pa ona može da se razvija u toku nekoliko sati, ali i nekoliko nedelja. Najbolje bi bilo da se na prve simptome obratite lekaru.

Atipične pneumonije, počinju sporije sa lakšom kliničkom slikom, u odnosu na bakterijske, jer se klinički simptomi razvijaju postepeno. Temperatura postepeno raste i može biti veoma visoka, ali je izuzetno retko praćena drhtavicom. Iritabilan kašalj se obično javlja 3 do 4 dana nakon zaraze.

I lečenje upale pluća u velikoj meri zavisi od samog uzroka.

Antibiotici poput penicilina, makrolida (azitromician) i cefalosporina, koriste se kada se radi o bakterijskoj upali pluća. Kako bi se bolest izlečila, neophodno je poštovati savete lekara i redovno uzimati prepisanu terapiju, kako se bolest ne bi vratila.

Kod atipične pneumonije, koju izaziva mikoplazma, uglavnom se preporučuje vitaminska terapija uz pojačan unos tečnosti. Virusne infekcije se leče samo antivirusnim lekovima, jer protiv njih antibiotici ne pomažu.

Izuzetak predstavlja atipična pneumonija, koja se takođe leči antibioticima.

U toku lečenja, a u saglasnosti sa lekarom, možete koristiti i medikamente za ublažavanje simptoma, kao što su lekovi protiv bolova ili antipiretici, koji služe za snižavanje temperature.

Autor: