AKTUELNO

Upala sinusa i prateći simptomi vezani za to oboljenje, često su razlog dolaska pacijenata na pregled kod ORL specijaliste.

Kako prepoznati sve simptome i šta da radite, objasniće nam dr Ljiljana Tešić-Vidović, otorinolaringolog-subspecijalista onkologije iz Opšte bolnice Loznica.

Kako prepoznati sinuzitis i na vreme se javiti na pregled?

Najčešći simptomi koji se javljaju su: slivanje sekreta niz zadnji zid ždrela, zapušenost nosa, glavobolja, otežano disanje na nos. Kašalj se javlja usled stalnog slivanja sekreta koji iritira sluznicu zadnjeg zida ždrela. Može biti produktivan- kada izbacujemo gust sadržaj ili neproduktivan- iritirajući. Ponekad je to praćeno i gubitkom mirisa i ukusa, kijanjem i promuklošću usled slivanja sekreta.

Simptome je potrebno na vreme prepoznati, jer ako se na vreme ne započne sa lečenjem, može da se javi i povišena temperatura i malaksalost.

Sinuzitis: Šta je najčešći uzrok i kako se leči?

Upalna oboljenja sinusa su najčešće prouzrokovana virusnim infekcijama. Prehlada, grip i alergijska stanja, takođe su vrlo često uzroci upale sinusa i slivanja sekreta.

Ako želimo da propišemo adekvatnu terapiju, moramo ispitati koji su to uzroci slivanju sekreta iz sinusa.

Virusne infekacije se ne leče antibioticima. Ne postoji kauzalna terapija virusnih infekcija. Ona je simptomatska i nastoji da ukloni tegobe koje infekcija izaziva.

Antibiotsku terapiju započinjeno, samo, ako za to imamo razlog- savetuje dr Tešić-Vidović.

Bakterijska infekcija se najčešće javlja, ako se virusna infekcija dodatno iskomplikuje bakterijskom superinfekcijom. Tada na osnovu uzetog brisa nosa i ždrela, propisujemo adekvatnu antibiotsku terapiju uz primenu sekretolitika, koji pomažu odstranjivanju sekreta iz gornjih respiratornih puteva.

Prisustvo sekreta u sinusima može da dovede i do upale uva, krajnika, ždrela i da se infekcija spusti u donje disajne puteve, uključujući i traheju i bronhije. Ovo postnazalno slivanje sekreta uzrokuje kašalj koji nas upozorava na opasnost od širenja upale u donje disajne puteve.

Prevencija sinuzitisa uz Propomucil® proizvode

Prevencija je na prvom mestu, primenom preparata koji pospešuju eliminaciju sekreta, na prirodan način, sprečavamo neracionalnu upotrebu antibiotika i smanjujemo otpornost bakterija na pojedine antibiotike. Svojim pacijentima preporučujem PropoMucil® prašak, koji predstavlja inovativan prirodni proizvod sa dvostrukim efektom, propolisom bogatim polifenolima i N-acetilcisteinom (NAC) zajedno još efikasnije pomažu kod respiratornih infekcija.

Foto: Promo/Propomucil AbelaPharm

Ova kombinacija pomaže da se sekret rastvori i izbaci iz organizma, oporavku i borbi protiv štetnih radikala, štiti i oblaže sluznicu usta, grla i smiruje kašalj. Kod upale sinusa i otežanog disanja na nos prvo preporučujem i primenu PropoMucil® PHYSIO rastvora (izotoničnog i hipertoničnog). Njihovom primenom se postiže višestruka zaštita sluznice nosa. Pomažu eliminaciju virusa i bakterija, vlaže sluznicu nosa i čiste nos, regenerišu sluznicu, smanjuju otok, olakšavaju disanje i sprečavaju postnazalno slivanje sekreta - preporučuje dr Tešić- Vidović.

Foto: Promo/Propomucil AbelaPharm

Autor: Pink.rs