AKTUELNO

Kako bi se problem rešio, neophodno je prvo utvrditi šta je tačan uzrok

Štrajk dojenja je naziv za pojavu u kojoj beba koja je do tada normalno sisala, počne da odbija dojenje.

Razlozi za ovakvo ponašanje mogu biti različiti, pa je ponekad zaista teško utvrditi koji je tačan uzrok kod svake bebe.

Kako bi se problem rešio, neophodno je prvo utvrditi šta je tačan uzrok. Roditelji ponekad štrajk dojenja protumače kao znak da je vreme da se beba odvikne od dojke. Ovo je malo verovatno, jer se potpuno odvikavanje deteta od dojenja retko dešava pre 2. godine.

Do štrajka dojenja, zapravo, najčešće dovode različiti bolovi i infekcije koje bebi otežavaju sisanje i gutanje hrane.

Jedan od čestih uzroka jeste i nicanje zubića, koje bebama može da bude veoma bolno. Pored toga, odbijanje dojenja može da ukazuje na neku infekcij usne duplje, ili čak infekcije uha, koja može da bude veoma neprijatna i da stvori osećaj pritiska i bol u toku dojenja.

Foto: Pixabay.com

Zapušen nosić usled prehlade, koji dovodi do otežanog disanja, može takođe da bude razlog zašto beba odbija podoj. Takođe, možda je došlo i do promene ukusa majčinog mleka, usled promene majčine ishrane.

Isto tako, upotreba određenih hemijskih preparata zarad higijene može da prikrije prirodan miris majke koji svaka beba oseća. Ukoliko ste, na primer, nedavno uzeli neki novi losion za telo, beba može početi da odbija podoj jer vas ne prepoznaje.

Smanjenje količine mleka je takođe jedan od mogućih uzroka.

Najbolji način da utvrdite koji je tačan razlog, jeste da odvedete bebu na pregled kod pedijatra koji će obaviti neophodne preglede ili uputiti dete na dodatne analize.

Ukoliko beba odbija podoj, pokušajte da je hranite na flašicu, jer je neophodno da ostane hidrirana. Uz to, ne bi bilo loše da skladištite svoje mleko, kako biste je nahranili kada ogladni.