AKTUELNO

Unos pravih namirnica, odnosno zdrave hrane, preduslov je dobrog zdravlja.

Ukoliko generalno vodite računa o svojoj ishrani, o namirnicama koje unosite, načinu na koji pripremate hranu i nutritivnom bogatstvu, možete sebi nekada da priuštite i nešto manje zdravo, poput parčeta pice ili pljeskavice, bez ikakvih posledica.

Međutim, neke namirnice koje su same po sebi zdrave, ipak ne idu dobro u kombinaciji sa drugim namirnicama, koje su takođe nutritivno bogate i korisne.

1. Slanina i jaja

Većina ljudi voli da jede slaninu i jaja za doručak, ali nisu u potpunosti svesni da ova kombinacija nije anročito dobra. Pošto su i jaja i slanina bogati proteinima, kao samostalne anmirnice su dobre za čoveka, ali u kombinaciji mogu da izazovu različite probleme sa varenjem.

Kada pojedete 2 namirnice sa visokim sadržajem proteina odjednom, telu će biti potrebno više vremena da svari hranu, jer se proteini najteže razgrađuju. Pored toga, i jaja i slanina sadrže veliku količinu zasićenih masti.

Umeso slanine, neko povrće, poput paradajza ili avokada, mnogo je zdraviji i bolji izbor.

Foto: Pixabay.com

2. Jogurt i voće

Voće je najzdravije kada se jede samostalno. Kada se pomeša sa drugom hranom kao što je jogurt, može izazvati težak osećaj u stomaku, tako da voćni jogurt i nije najbolje rešenje za doručak.

Umesto voćam, u jogurt možete dodati malo cimeta, koji ima brojne koristi za vaše srce.

3. Voda i hrana

Mnogi imaju naviku da piju čašu vode uz obrok, ali to nije naročito preporučljivo. Prvo, može smanjiti količinu pljuvačke koju žlezde proizvode, a ona je veoma važna kada je u pitanju proces varenja. Pored toga, ova kombinacija može da poveća i nivo insulina u vašem telu.

Foto: Pexels.com

4. Pljeskavica sa pomfritom

I jedna i druga namirnica su poprilično nezdrave, ali ako se ne preteruje sa njihovom količinom, neće biti većih problema. Ipak, ova uobičajena, mnogima i omiljena kombinacija, veoma je loša.

Nutricionisti čak kažu da je mnogo zdravije naručiti 2 pljeskavice, umesto jedne sa pomfritom.