AKTUELNO

Povratite svoj unutrašnji mir.

Anksioznost je najčešći problem mentalnog zdravlja u savremenom svetu. Mnogi ljudi doživljavaju anksioznost u nekoj fazi svog života, dok se neki sa napadima panike i drugim simptomima anksioznosti suočavaju svakodnevno. Na površinskom nivou, anksioznost može izgledati bezopasno. Međutim, ako je ne kontrolišete, može pojačati stres i napetost, što može ozbiljno uticati na vaše opšte blagostanje.

Kada se pojave prvi znakovi anksioznosti, važno je da se konsultujete sa stručnjakom za mnetalno zdravlje, psihologom i psihoteraputom. Nikada nemojte ignorisati simptome, neophodno je da brinete o svom mentalnom zdravlju, to je preduslov za srećan i kvalitetan život.

Kod anksioznosti najčešće su prisutne negativne misli i osećaj straha, a kako biste ublažili simptome, možete koristiti i pozitivne afirmacije. Pozitivne afirmacije su mantre ili fraze koje osoba ponavlja sebi da bi podstakala pozitivne misli, motivisala sebe i podsetila se čemu teži.

Foto: Unsplash.com

Važno je da budu definisane u sadašnjem vremenu, kako biste ih osvestili sada i ovde, da budu precizno i jasno formulisane. Donosimo am nekoliko afirmacija koje mogu pomoći kod anksioznosti:

Bezbedan sam, spokojna i ništa mi ne preti.
Odlučujem da uvek pozitivno reagujem na sve situacije.
Moja prošla iskustva ne mogu me sprečiti da uspem u budućnosti
Dok se opuštam i usporavam disanje, anksioznost me napušta.
Ne postoji prepreka koju ne mogu da savladam.
Sa svakim vazduhom koji izdahnem, oslobađam se napetosti.
Svakim danom se osećam sve opuštenije i smirenije.
Trenutno sam dobro jer život želi najbolje za mene.
Volim svoj život; Ja imam kontrolu.
Ja sam jedinstvena. Ja sam voljena. Ja sam važna.

Sedite u udoban položaj, pustite umirujuću muziku, radite vežbe disanja i ponavljajte ove afirmacije. Mogu vam pomoći da se umirite, ublažite napetost i podstaknete unutrašnji mir.