AKTUELNO

U svakodnevnoj kliničkoj praksi otorinolaringolog se neprestano sreće sa oboljenjem krajnika, upalom grla, kašljem, što je najčešće udruženo sa prehladom. Kako da pomognete i šta da radite ukoliko imate ove simptome, savetuje dr Branko Kujundžić, otorinolaringolog, iz Opšte bolnice Čačak.

Šta su krajnici?

Krajnici ili tonzile su organi koji organizaciono pripadaju limfnom tkivu udruženom sa sluznicom, imaju ulogu da proizvode antitela koja pomažu organizmu da se bori protiv infekcija i predstavljaju prvu liniju imunološke odbrane na sluznici. Uvećanje krajnika se javlja kao posledica akutnih, odnosno češće hroničnih zapaljenskih procesa, koji mogu biti uzrok opstrukcije disajnog puta. Kao i druga imunološka tkiva, tako i krajnici postepeno se involuiraju, ranije ili kasnije u životu- kaže dr Kujundžić.

Najčešće oboljenja krajnika se sreću kod dece do 15 godina, ali i kod starijih sa različitom incidencom pojavljivanja u pojedinim uzrastima. Treba reći da se oboljenja krajnika sreću i kod zaraznih bolesti, sistemskih bolesti i poremećaja krvotoka (agranulocitoza i leukoza). Uzročnici mogu biti infektivni (najčešće bakterije, virusi i gljivice), alergijski i različite supstance koje mogu dovesti do reakcije na krajnicima. Razjasniće nam dr Kujundžić koja se sve oboljenja krajnika sreću kod pacijenata: akutni adenoiditis i adenoidna hiperplazija.

Oboljenja krajnika: akutni adenoiditis i adenoidna hiperplazija

Akutni adenoiditis je akutno gnojno zapaljenje tonzila, odnosno limfnog tkiva u epifaringsu. Uglavnom je posledica infekcije virusima, ali se nadovezuje bakterijska infekcija. Najčešće se sreću kod odojčadi i male dece, kao posledica direktnog širenja akutne rinogene infekcije. Ispoljava se kao upala i crvenilo krajnika sa gnojnim čepovima sa sekretom, koja je u početku sluzava, a kasnije gnojna, gusta. Infekcija se može širiti na srednje uvo, na donje disajne puteve ili gutanjem sekreta u gastrointestinalni trakt. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, ORL pregleda, bakteriološkog nalaza i laboratorijskog pregleda krvi. Simptomi koji se javljaju su: sekrecija iz nosa i postnazalna sekrecija, otežano disanje na nos, povišena telesna temperatura, nekada konvulzije, povraćanje, razdražljivost i gubitak apetita. Lečenje treba da sprovede ORL doktor, koji uglavnom daje antibiotik 7 do 10 dana prema antibiogramu, kapi ili sprej za nos (PropoMucil® Physio hypertonic), u zavisnosti od uzrasta pacijenta 5 do 7 dana. 

Foto: Promo/Propomucil AbelaPharm

Adenoidna hiperplazija predstavlja uvećanje limfnog tkiva u epifaringsu, koji se sreće kod odojčadi i male dece limfatične konstitucije, i naziva se često treći krajnik. U njenom nastanku važnu ulogu imaju: virusne osipne groznice, ponavljane infekcije nosa i ždrela, neadekvatna ishrana i nekomforni uslovi stanovanja. Dijagnoza se postavlja na osnovu heteroanamneze (najčešće roditelja), kliničkog ORL pregleda, endoskopskog pregleda, timpanometrije, alergološkog pregleda. Kod većine dece je „treći krajnik“ blago uvećan kao posledica imunološke reaktibilnosti, ali nema svako dete tonzile bez funkcije. Regresija (povlačenje) ovog limfnog tkiva obično se završava između 12. i 16. godine života. Simptomi su: otežano disanje na nos, smanjene ili oštećenje sluha, česte upale ušiju. Tako da deca drže otvorena usta, hrču kad spavaju, plačljiva su i razdražljiva zbog lošeg sna, a zbog lošeg apetita slabije napreduju.

Nakon dužeg vremena ovakva deca dobijaju karakterističan izgled “facies adenoids” (stalno otvorena usta, nazolabijalne braze su izbrisane, a nosni otvori suženi, postoji poremećaj govora- unjkavo kroz nos, iz nosa se sliva gnojav sekret, bleda su, adinamična, zbog čega u školi pokazuju slabiji uspeh). Takva deca slabije čuju, podložnija su ponavljajućim respiratornim infekcijama. U ovakvom slučaju metod izbora lečenja je hirurško, i vrlo retko se izvodi kod dece mlađe od 12 meseci. Prognoza je dobra i ako su mogući recidivi.

Prevencija i pomoć kod oboljenja krajnika

Prevencija i pomoć kod oboljenja krajnika je najvažnija i kod dece i kod odraslih. U smernicama za lečenje se nalaze mukolitici i rastvori za čišćenje nosa. PropoMucil® sadrži prečišćeni propolis bogat polifenolima, snažnim antioksidansima, koji pomažu odbrani pluća i gornjih disajnih puteva, i prirodni N-acetilcistein (NAC) koji razlaže sekret, olakšava njegovo izbacivanje i pomaže u borbi protiv infekcije, a dodatno aktivira imunitet.

 Zbog toga svojim pacijentima preporučujem primenu PropoMucil® kesica i Propomucil® Physio spreja za nos, koji doprinosi izbacivanju sekreta i smanjenju suvoće sluznice nosa- propolis i NAC zajedno još efikasnije pomažu kod respiratornih infekcija- na kraju savetuje dr Kujundžić.

Foto: Promo/Propomucil AbelaPharm

Autor: Pink.rs