AKTUELNO

Najbitnije je da vi kao roditelj ostanete pribrani.

Fras najčešće nastaje u ranom detinjstvu, a glavni simptom je visoka temperatura koja se teško skida.

Postoje i drugi simptomi koji će vam pokazati da vaše dete ima febrilne konvulzije, te je bitno da ih prepoznate i obratite se lekaru na vreme.

Burna reakcija organizma kod frasa se javlja zbog još uvek nerazvijenog mozga koji reaguje na nagli skok temperature. Fras uglavnom nastaje kod dece od 6 meseci do 5 godina starosti.

Kako da prepoznate fras?

Febrilne konvulzije nastaju naglo, uglavnom kada je temperatura tela iznad 38.5 stepeni. Kada doživljava fras, dete prevrće očima, ukoči pogled i izgubi svest. Počinje da se trese, da trza određenim delom tela ili celim telom, a može da dođe i do prekida disanja. Pauza u disanju može da bude toliko duga da roditeljima deluje kao večnost, zbog čega počinju burno da reaguju.

Pored toga, može se javiti i pojačano lučenje pljuvačke, nekontrolisano mokrenje ili mlitavost mišića. Sve to izaziva opravdanu paniku kod roditelja, ali potrudite se da ostanete pribrani i pomognete detetu.

Kako da pomognete detetu ako doživi fras?

Postoji nekoliko stvari koje treba da uradite, ali i neke koje nikako ne smete:

1. Položite dete na bok kako biste sprečili komplikacije poput zapadanja jezika, udisanja povraćenog sadržaja ili povrede glave.

2. Aplikujte mu čepiće za skidanje temperature ili lek za febrilne konvulzije ukoliko vam je lekar već preporučio.

3. Nikako mu ne otvarajte usta nasilno.

4. Ne polivajte dete vodom.

5. Kada napad prođe, odvedite dete kod lekara.

Važno je da znate i da fras može da se ponovi nakon nekoliko sati, a ako je dete već imalo febrilne konvulzije, dobro mu pratite temperaturu i ako pređe 38 stepeni, neka vam lekovi budu pri ruci.

Autor: