AKTUELNO

Psi su mnogo sličniji vlasnicima nego što mislimo. Međutim, kada je reč o snovima, mi ne znamo kako njihov mozak obrađuje snove

Kada psi sanjaju?

Psi sanjaju tokom REM faze sna, baš kao i ljudi. Ali, za razliku od nas oni u ovu fazu dolaze brže. Kod pasa ona se javlja oko 15 minuta nakon padanja u san i može trajati samo nekoliko minuta. Istraživanja pokazuju da psi imaju snove i to vrlo živopisne, koji se prema rečima naučnika baziraju na njihovim uspomenama. Psi većinom sanjaju stvari koje su im se dogodile u stvarnosti.

Foto: Unsplash.com

Da li psi nekad imaju noćne more?

Smatra se da psi mogu da imaju noćne more i da one uključuju stvari koje ih uznemiravaju ili im se ne dopadaju.Sve zapravo zavisi od psa, njegovog karaktera i iskustva.

Svaka situacija koja uzrokuje stres ili anksioznost može biti uzrok noćnih mora kod pasa. Čak i sitnice poput podrezivanja noktiju ili odlaska kod veterinara na vakcinu mogu dovesti do noćnih mora. Najčešće pas će imati noćne more ako je doživeo neki oblik maltretiranja u prošlosti.

Kako možete da znate da vaš pas ima noćnu moru?

Biće vam teško da utvrdite kada vaš psa spava da li ima prijatan san ili noćnu moru. Međutim, postoje neke suptilne razlike - što više posmatrate svog psa dok spava, lakše ćete ih uočiti. Generalno, ako pas sanja nešto lepo primetićete da mu se trzaju šape, kapci i uši. Ne bi trebalo da vidite znake stresa kod psa.Noćne more, s druge strane dovode do toga da pas reži u snu, ili pak cvili. Ako je mora dovoljno strašna, pas bi se vrlo lako mogao iznenada probuditi iz sna, zbog čega ga nije preporučljivo buditi jer bi vas mogao nehotice napasti. Ako noćna mora traje više od 5 minuta, buđenje dolazi u obzir, ali morate biti oprezni dok to radite. Najbolje je psa probuditi bukom, a nikako dodirom. Vaš glas koji ga doziva ili malo jača muzika mogu poslužiti za buđenje psa iz noćne more.

Autor: Z.L.