AKTUELNO

Ne šetajte svog psa u najtoplijem delu dana i osigurajte da sve vreme ima svežu vodu.

Velike vrućine predstavljaju problem i kućnim ljubimcima, a posebno psima.

Iako je možda vreme da svog psa izvedete napolje, dobro razmislite da li je to pametno u najtoplijem delu dana.

Postoji nekoliko stvari na koje morate da obratite pažnju tokom leta kada su u pitanju kućni ljubimci, kako biste ih maksimalno zaštitili od toplotnog udara.

– Ne šetajte svoje kućne ljubimce tokom dana – šetajte ih rano ujutru ili kasno uveče. Ne sedite u kafićima zajedno sa njima, temperature su previsoke za njih – upozorava magazin Pas, koji podseća građane da za napuštene životinje iznose vodu kako bi im makar malo olakšali paklene vrućine.

Veterinarka Pola Bojden dala je još neke važne savete kad su u pitanju kućni ljubimci i vrućine kojih bi se trebalo pridržavati.

– Ako psa vodite napolje, mora da ima hladovinu i dovoljno sveže vode koju može da pije. Naravno, nipošto ne ostavljajte psa u automobilu, ni sa otvorenim prozorom ili uključenom klimom. Za šetnju sa psom, proverite teren na koji planirate da idete, posebno ako je u pitanju asfalt, i poslužite se testom od pet sekundi. Prislonite šaku na tlo, ako vam je vrelo posle pet sekundi, ni psu neće biti prijatno da tuda hoda šapicama – rekla je ona.

Ukoliko je tlo vrelo, a vi morate da prošetate tuda, pokvasite šape vašeg ljubimca.

Pas uvek mora imati svežu vodu, a pogotovo sada. Možete ga rashladiti tako što ćete mu krzno polivati vodom sobne temperature, nikako ledenom.

Takođe, ukoliko ste negde čuli da je psa dobro pokriti mokrim peškirom, to je velika greška. Time se ne dozovljava protok vazduha koji mu je potreban, te mu ovako možete samo odmoći, nikako pomoći.

Autor: