AKTUELNO

Kipar je jedna od omiljenih destinacija turista iz Srbije, ali kako ostrva generalno važe za skuplja odredišta vlada mišljenje da ih posećuju "samo bogatiji sloj društva".

Plaža Nisi jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih na ovom ostrvu pa je za oko tri kilometra puta, koliko je deli od centra Aja Nape, potrebno izdvojiti evro i 50 centi za autobus ili šest evra za taksi.

Većina plaža na Kipru je sasvim besplatna za posetioce, pa vas kupanje i sunčanje neće koštati ništa ukoliko vam ne smeta ležanje na peškiru, međutim, ako se odlučite da iznajmite ležaljke i suncobran, situacija je nešto drugačija.

Cena ležaljki širom ostrva iznosi dva i po evra, koliko ćete morati da izdvojite ukoliko odlučite da koristite i suncobran, a za one koji se pitaju da li je skupo jesti u barovima i restoranima na Kipru odgovor je da cene hrane i pića jedva prelaze sumu koju je potrebno izdvojiti u omiljenim grčkim destinacijama.

Za specijalitet koji turisti rado kupuju, giros, na ulici je potrebno izdvojiti između šest i sedam evra, dok su cene pića nešto veće od onih na koje smo navikli. Bilo da odlučite da se osvežite frape kafom ili točenim pivom, moraćete da platite između pet i šest evra, a ukoliko ste ljubitelj koktela, račun bi mogao da bude čak i osam evra.

Foto: Pink.rs/P. Jeremić

Na pomenutoj Nisi plaži, nude se burgeri i tortilje čija cena ne prelazi pet evra, dok biste za isti obrok za samo jednu osobu na ušuškanoj Konos plaži, drugom po redu biseru Aja Nape, morali da platite četiri evra više.

Pazite na natpis u blizini tuševa

Interesantna činjenica koja bi mogla da iznenadi turiste jeste da se na plaži Konos naplaćuje upotreba tuševa i to po ceni od pedeset centi, ipak, na svim ostalim plažama kipra, za tuširanje ne morate da platite.

Ako odlučite da hranu kupujete u marketima ili želite da kupite suvenire ili garderobu u radnjama će vas dočekati nešto više cene u odnosu na one u Beogradu.

Zaključak bi bio da iako ova zemlja nije jedna od najpristupačnijih destinacija za odmor, sa druge strane dan na plaži ili kompletno letovanje uopšte ne mora preterano da naškodi planiranom budžetu, imajući u vidu da cene pariraju onima na grčkim ostrvima, koje turisti iz Srbije najradije biraju kada dođe do letovanja.