AKTUELNO

Znate onu poznatu rečenicu ''umreću od smeha'' kada se nalazite u dobrom društvu i neko krene da prepričava smešni događaj ili još gore, da objašnjava viceve. To ne bi bilo toliko strašno, da jedna devojka nije zamalo umrla od posledice smeha. O čemu se radi?

Nataša Kouts (27) i Notingema u Velikoj Britaniji pati od veoma retke bolesti koja nastaje nakon prekomernih ispoljavanja emocija. Na primer, preterano smejanje kod nje može da izazove opasnu alergijsku reakciju i dovede je u stanje šoka.

Nataša je jedanput mogla bukvalno da umre od smeha, kada su joj otekli jezik i grlo, nakon čega je jedva uspela da udahne vazduh. Međutim, uprkos njenoj bolesti, ona je uspela da se ostvari u gimnastici, koju obožava od kada je bila mala, a na društvenim mrežama redovno objavljuje zanimljive i korisne sadržaje kojim podstiče ostale da se što bolje izbore sa svojom bolešću.

''Alergična sam na jake emocije, dok sve promene u raspoloženju, bilo da je smejanje, plakanje, bilo da sam tužna ili pod stresom mogu da izazovu jaku hemijsku rekaciju'', objasnila je Nataša u jednom snimku.

Američka klinika za astmu, alergiju i imunologiju objasnila je njeno stanje. Nataša pati od sindroma aktivacije mastocita (krupne ćelije vezivnog tkiva), retkog imunološkog poremećaja u kojem osoba doživljava teške alergijske reakcije. Ukoliko mastociti greškom oslobode previše hemijskih supstanci, kao što je slučaj kod Nataše, to dovodi do različitih simptoma kako na koži, tako i u sistemu organa za varenje, srcu, respiratornom i neurološkom sistemu, objašnjavaju stručnjaci.

Najgore od svega jeste što previše ispuštanje ovih hemijskih supstanci može da je dovede u stanje anafilaktičkog šoka, a koji može da joj ugrozi život. Ova gimnastičarka svakodnevno doživljava reakcije i bila je hospitalizovana više od 500 puta. Sa samo 18 godina Nataša je doživela prvianafilatički šok.

''Bila sam na nekom događaju, kada sam osetila drhtavicu i počelo je da mi se vrti u glavi, dok mi je užasno bilo teško da dišem, a onda sam pala u nesvet. Sećam se samo kada sam se probudila u bolnici'', objašnjava ona.

Nataša je svesna koliko mora da vodi računa o sebi, da mora veoma pažljivo da bira namirnice i uvek bude spremna za još jednu iznenadnu reakciju. Ponekad mora da izbegava i društvena okupljanja zbog nadražaja emocija.

Lekovi joj pomažu u tome, ali takođe i disciplinovanost. Ona je uvek u pripravnosti ako nešto krene po zlu, a takođe uvek mora da zna gde se nalazi najbliža bolnica u okolini. Međutim, pravi lek je pronašla u gimnastici, a za nju kaže kako ju je spasila i fizički i psihički, ali opet pažljivo vodi računa da se preterano ne znoji i ne forsira, kako se ne bi susrela sa još jednom alergijskom reakcijom.

Za kraj je dodala pogled na svoj život i podelila reči podrške svima onima koji se susreću sa teškim stanjima i bolestima.

"Jedini ljudi koji mi govore da treba da prekinem sa gimnastikom su oni koji me ne razumeju. To mi daje mnogo više nego što oduzima. Alergijske reakcije će se ionako desiti, čak i ako sedim kod kuće i ne radim ništa, tako da je bolje da vreme aktivno provodim", zaključila je ona.