AKTUELNO

Ovo je rešenje!

Grčevi u mišićima - zašto se to dešava?

Mnogi ljudi pate od iznenadnog grčenja mišića koje može biti izuzetno bolno i neprijatno. Pored toga, postoje i blagi grčevi koje osećamo više kao “treperenje”. Nije bolno, ali izaziva nelagodu, pogotovo kada se ponavlja.

Zašto nam se to dešava?

Pre svega, važno je znati kako mišići funkcionišu. Mišići nogu sastoje se od snopova vlakana koja se naizmenično skupljaju i šire da bi proizvela pokret. Grč je iznenadna, nevoljna kontrakcija (zatezanje) jednog od ovih mišića, obično u listu ali, može biti i u stopalu. Grčevi mogu trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Mogu biti blagi ili dovoljno intenzivni da vas probude iz čvrstog sna, pošto se u većini slučajeva dešavaju noću (tri od četiri slučaja se javlja noću tokom spavanja). Iznenadni, bolni grč mišića u nozi u svetu se još naziva i čarli konj (charlie horse). Legenda kaže da je dobio ime po čuvenom igraču bejzbola Čarliju „Hoss“ Radbornu, koji je navodno patio od čestih grčeva tih davnih 80-ih godina 19. veka.

Grčevi u nogama mogu uticati na mišić ispod kolena na zadnjem delu noge ili mišiće na stopalima ili butinama- što je donekle ređi slučaj.

Ukoliko je grč intezivan čak i nakon što prestane, možete osećati bol u mišiću i 24 naredna sata.

Grčevi u nogama - uzroci

Grčevi u nogama ponekad mogu biti uzrokovani starenjem, prevelikim opterećenjem mišića tokom vežbanja (što može biti gore pri vrućem ili vlažnom vremenu), trudnoćom (obično u kasnijoj fazi), određenim lekovima, na primer lekovima za snižavanje holesterola (statini) ili visokog krvnog pritiska (diuretici). Takođe, ukoliko ne pijete dovoljno tečnosti, telo se približava dehidraciji i može doći do grčeva.

Pored toga, i bolesti jetre zbog previše alkohola mogu uzrokovati ove neprijatne napade grčeva.

Kada posetiti lekara

Razgovarajte sa svojim lekarom opšte prakse ako grčevi u nogama utiču na kvalitet vašeg života. Na primer, ako imate česte grčeve u nogama ili vam ometaju san. Lekar će vas pitati o vašim simptomima i pregledati vaše noge i stopala. Oni takođe mogu pitati da li imate druge simptome, kao što su utrnulost ili otok, što može biti znak da imate sekundarne grčeve u nogama uzrokovane osnovnim stanjem. Ako imate sekundarne grčeve u nogama, lečenje osnovnog uzroka može pomoći u ublažavanju simptoma.

U određenim slučajevima, kada se lista simptoma proširuje, možda će biti potrebni i dodatni testovi, kao što su testovi krvi i urina, da biste isključili druge uzroke, ne tako bezopasne- poput grčeva koji se javljaju kao posledica ozbiljne bolesti jetre i mogu uključivati upotrebu lekova kao što su relaksanti mišića.

Tretman grčeva u nogama

Većina slučajeva grčeva u nogama može se ublažiti vežbanjem zahvaćenih mišića. Vežbanje nogu tokom dana često će vam pomoći da smanjite koliko često dobijate epizode grčeva. Lekovi su obično potrebni samo u najupornijim slučajevima kada grčevi ne reaguju na vežbanje. Grčevi u nogama koji se javljaju tokom trudnoće obično prolaze nakon rođenja bebe.

Prevencija grčeva mišića

Ukoliko grčevi koje osećate i dalje nisu alarmantni, pokušajte da ih prevaziđete na prirodan način. Za početak, protežite se i istežite. Redovno istezanje mišića u potkolenicama može pomoći u sprečavanju grčeva ili smanjenju njihove učestalosti. Da biste istegnuli mišiće listova, stanite prednjom polovinom stopala na stepenicu, dok vam pete “vise” sa ivice. Polako spustite pete tako da budu ispod nivoa stepenice. Zadržite nekoliko sekundi pre nego što podignete pete nazad u početni položaj. Ponovite nekoliko puta.

Kako je ovo uglavnom noćni poremećaj, preporučuje se da istegnete listove pre nego što odete u krevet svake noći.

Kada legnete u krevet, ako ležite na leđima, uverite se da su vam nožni prsti usmereni nagore – stavljanje jastuka na stranu na kraj kreveta, sa tabanima naslonjenim na njega, može pomoći da vaša stopala budu u pravom položaju.

Ako ležite na stomaku, okačite stopala preko kraja kreveta – tako će vaša stopala ostati u opuštenom položaju i sprečiti stezanje i naprezanje mišića u vašim listovima.

Većina grčeva će nestati sama od sebe u roku od nekoliko minuta. Masiranje ili nežno istezanje mišića će pomoći da se mišići opuste. Toplota umiruje napete mišiće i zato, kada se javi grč – stavite jastučić za grejanje ili toplu mokru krpu kako biste opustili mišiće.

Magnezijum smiruje grčeve

Da biste izbegli grčeve u nogama u budućnosti, pijte puno tečnosti tokom celog dana a posebno pre i tokom vežbanja. Mišićima je potrebna tečnost da bi se pravilno kontrahovali i opustili. Sprečite njihovo stezanje tako što ćete zagrejati mišiće nogu pre nego što vežbate i to hodanjem u mestu ili sporim džogiranjem. Nakon svakog treninga, ispružite mišiće nogu na nekoliko minuta.

Pored svega ovoga, suplementi su uvek proveren način da predupredite ili ublažite stanje grčeva. Pokušajte sa Magnall® preparatom biljnog porekla. U pitanju je prirodni multimagnezijum brend koji se sastoji od 7 proizvoda preporučenih svima, kako bi organizmu omogućili dnevne potrebe za magnezijumom (375 mg), u kombinaciji sa pažljivo odabranim formulacijama vitamina i minerala.

Foto: Promo/Magnall

Magnall® Marine Mineral se preporučuje baš kod osoba koje imaju grčeve i bolove u mišićima, sportistima i osobama koje su pod velikim fizičkim opterećenjima, trudnicama i dojiljama, ženama u period PMS-a radi ublažavanja tegoba. Takođe ga mogu koristiti i pacijenti sa kardiovaskularnim tegobama, pacijenti sa dijabetes melitusom tipa 2, kao i pacijenti sa osteopenijom.

Magnall® Relax pomaže kod umora koji nekada može biti katalizator grčeva ukoliko ste im skloni, dok će se Magnall® Sleep pobrinuti za vaš zdrav san, regulišući normalnu funkciju mišića.

Autor: P.R.