AKTUELNO

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svetu.

Stručnjaci kažu da konzumiranje kafe u umerenim količinama može da ima dobre efekte na zdravlje, što pokazuju i naučne studije, ali s druge strane, u slučaju prevelike konzumacije može se razviti i zavisnost od kofeina.

Zavisnošću se smatra konzumiranje kofeina svakodnevno u preteranim količinama – tolikim da to ima negativne posledice na socijalne interakcije, zdravlje i druge sfere života.

Ukoliko se kafa pije u velikim količinama, kofein može negativno da utiče na srce, može doći do povećanja krvnog pritiska, a evo i koje još posledice mogu da se jave:

Nesanica

Anksioznost

Problemi sa varenjem

Kofein takođe može da pogorša neke već postojeće simptome koji se tiču bešike i creva.

Da bi se javile neke negativne posledice, većina ljudi bi trebalo da unese baš dosta kofeina – prihvatljivo je četiri-pet šoljica kafe dnevno, ali sve zavisi od toga koliko ste osetljivi na kofein.

„Istraživanja pokazuju da ova količina kofeina ne bi trebalo da bude štetna po zdravlje srca, nivo holesterola ili ritam rada srca“, kaže Viktorija Tejlor iz britanskog Udruženja za srce.

S druge strane, konzumiranje kofeina u umerenim količinama, kažu lekari, štiti od dijabetesa tipa dva, Parkinsonove bolesti, bolesti jetre, infarkta i moždanog udara, tako da nema razloga da odustajete od uživanja u šoljici omiljenog napitka, naprotiv.