AKTUELNO

Većini ljudi je ovo najmrskiji kućni posao!

Ribanje prozorskog stakla i okna posao je za koji obično odvajamo pola dana i toliko nas umori da posle toga ne možemo da se posvetimo nijednom drugom kućnom poslu. To, međutim, ne mora da bude tako.

Pratite ove savete i bićete još brži i efikasniji.

Koristite toplu vodu

Nije neophodno da voda koju upotrebljavate za pranje bude vruća, ali će topla svakako bolje skinuti masnoću nego potpuno hladna voda.

Ne počinjite odmah s ribanjem

Umesto da se odmah usmerite na određene tačke koje vam privlače pažnju, najpre prečistite prozor običnom magičnom krpom (ili pokupite prljavštinu usisivačem) kako biste odmah ukloniti prašinu i olakšali sebi čišćenje.

Ako vam je prozor prilično prljav, odmah nakvasite kritična mesta i ostavite koji minut da masnoća upije tečnost i omekani.

Imate metlicu, staru četkicu za zube ili nokte…? Iskoristite je!

Pre nego što počnete da perete prozor, ukoliko postoji neka fleka koja može da se skine i suvom metodom (poput ptičjeg izmeta i sl), obavezno je najpre skinite kako se kasnije ne bi razmazala. Za to možete da upotrebite malu metlu ili bilo kakvu četkicu.

Ne perite sve prozore istog dana

Budući da je u pitanju jedan od dosadnijih kućnih poslova, obično sve prozore operemo odjednom kako ne bismo ponavljali istu napornu radnju. Međutim, eksperti za čišćenje za sajt Good Housekeeping ističu da ne treba ribati sve prozore istog dana, već jednu po jednu sobu. Zamislite samo da iste večeri padne kiša i da vas čeka isto čišćenje svih prozora već za koji dan…

Koristite dve krpe

Jednu krpu treba da upotrebite za spoljna stakla, a drugu za ona okrenuta prema sobi. Naime, ukoliko operete spoljni deo stakla, a potom istom krpom trljate onaj deo prozora koji se nalazi u samom stanu tako unosite čestice aerozagađenja, tragove ptičjeg izmeta, alergene iz vazduha itd.

Upotrebite deterdžent za pranje sudova

Ne dajte se zavarati da prozor ne može da se opere bez sredstava namenjenih isključivo pranju stakala. Ako nemate takvu tečnost, bilo koji deterdžent kojim perete sudove koristiće u uklanjanju masnih fleka s prozora!

Koristiće i sirće

Ako preferirate prirodna sredstva, sirće je vaš najbolji saveznik. Sirćetna kiselna vrlo je efikasna u ubijanju bakterija i skidanju masnoća, pa je ona idealna za pranje stakala, a najbolje je napraviti rastvor od sirćeta i vode uodnosu 1:1. Idealno je da umesto vode sa česme koristite destilovanu.

Ne zaboravite sušenje

Čim operete prozore, uzmite manji brisač za staklo kako biste ga odmah osušili i prešli na poliranje. Kada sušite staklo brisačem, prevlačite odozgo nadole jednu po jednu traku.

Glancanje je jednako važno

Nakon što operete prozore i skinete sve masne mrlje s njim, uzmite krpu od mikrofibera, poznatiju kao magičnu krpu, i dobro uglancajte stakla. Sve popularnija zamena su papirni ubrusi, koji nisu dobro rešenje jer mogu da ostave tragove. Međutim, trik naših baka – stare novine – daje odlične rezultate!