AKTUELNO

U vezi zna biti teško prepoznati vlastite greške. Teško je prepoznati i priznati da smo mi ti koji su pogrešili. Mnogo je jednostavnije okriviti partnera i završiti priču bez osećaja krivice, nego reći da ste vi ti koji su zeznuli, izviniti se, popraviti stvar i krenuti dalje.

'Ne mogu više. Ovo veza je poremećena’, ‘Zbog tebe se osećam kao da se stalno utapam’, ‘Naša veza je poput prirodne nepogode’ i slično su samo neke od izjava ljudi koji se toksično ponašaju.

Ako radite neke od niže navedenih stvari, onda trebate priznati da ste vi problem u vašoj vezi, a ne partner – te odlučiti što želite i kako ćete dalje.

1. Vaš prvi odgovor na sve je ‘ne’

Odnosi zahtevaju ne samo uzimanje, već i davanje. Ako je vaš odgovor uvek negativan, bez obzira na okolnosti, to je problem. Što god vaš partner traži, čak i ako je nerazuman ili naporan, trebali biste biti spremni da saslušate i razmotrite.

Kada nekoga volite, morate imati otvoren um. Ako je vaš zatvoren, niste realni, a vaš partner pati.

2. Sami sebe sabotirate bez razloga

Razmisliti o zadnjih par meseci i zapitajte se koliko svađa je bilo potpuno bespotrebno? Ako primetite da se svađate bez razloga, onda odvojite minut da razmislite zašto potičete svađe ili dozvoljavate da se uvučete u njih. Šta je tačno vaš partner učinio da je kod vas pobudio želju za svađom?

Ako samo sabotirate i uzrokujete probleme u inače srećnoj vezi, vi ste taj koji je problem.

3. Dopuštate svom partneru da sve bude na njegovim ramenima

To se odnosi na sve: posao, svakodnevne obaveze u kućanstvu i rad na vezi. Lako je biti primatelj, a možda ni ne shvatate da ste upali u ovu ulogu.

Ako samo sedite i tražite od svog partnera da učini nešto umesto vas, kuva, čisti, brine se za decu, puni hladnjak, plaća režije i još niz drugih stvari i nikad ništa ne učinite zauzvrat – niste dobar partner. Morate razmotriti šta možete učiniti za svog partnera i vašu vezu. Pokušajte barem jednom dnevno učiniti nešto s ljubavlju i ljubaznošću, koliko god to malo bilo.

4. Ćutite umesto da pričate o svojim osećajima

Tihi tretman prema partneru vas ne čini mirnim ili staloženima. To vas čini lošim partnerom. Možda ne volite puno pričati ili otvarati se i dati nekom pristup svojim osećajima, nadama i strahovima, ali to je šteta. Ako ste u vezi, nemate izbora. Ne možete samo reći: ‘Ne želim pričati o tome.’

Ako niste otvoreni i ako izbegavate komunikaciju, na vama leži većina problema u vašoj vezi. Ništa se ne rešava ignorisanjem.

5. Nikad ne kažete da vam je žao

Ključ ljubavi je u tome da se osećate sigurno priznati kad ste pogrešili. Ako ne znate kako preuzeti odgovornost za svoje postupke, možete biti sigurni da će vaša veza neslavno završiti.

Izvinuti se je znak zrelosti. Ako ne možete ni reći da vam je žao, možda niste spremni za predanu vezu.

6. Žalite se prijateljima umesto da rešavate probleme s partnerom

Pretvarati se da je sve u redu kada ste s partnerom, samo da biste se okrenuli i prepričavali probleme iz vaše veze prijateljima iza njegovih leđa, govori puno više o vama nego o vašem partneru.

Zamislite da ste otkrili da osoba koju volite govori okrutne stvari o vama svojim prijateljima. Biste li ostali u toj vezi? Požaliti se prijateljima je u određenoj mjeri normalno, ali podvrgavati ih svom skupljenom besu koji se u vama nakupio je izuzetno nezdravo i s vremenom bi mogli izgubiti partnera i prijatelje.

7. Stvarate dramu jer je volite

Ako stvarate probleme samo jer volite dramu, onda nešto ozbiljno nije u redu s vama. Možda mislite da to održava strast u vašoj vezi, ali to je potpuno pogrešan način održavanja strasti. Na ovaj način će jedno od vas dvoje izgoreti i jednostavno otići.

8. Ne opraštate

Zateknete li se da stalno iznova ponavljate iste probleme i situacije iz prošlosti kad razgovarate sa svojim partnerom? To je verojatno zato što imate duboko ukorenjene nesigurnosti koje ne rešavate. Ako želite da vaša veza opstane, morate naučiti kako pustiti stvari i krenuti dalje.

Bez oprosta, vaša će se veza polako raspadati sve dok od nje ništa ne ostane, osim dvoje neverojatno nesretnih ljudi. Ako kažete da ste preboleli nešto, pređite preko toga i krenite dalje piše Your Tango.

Ako niste preboleli, razgovarajte o tim osećajima sa svojim partnerom kako biste pronašli način kako problem rešiti ili kako se s tim nositi.

9. Vaš se partner boji da bude iskren prema vama

Kako reagujete na stvari koje vam partner kaže, a koje vam se ne sviđaju? Ako ste jedna od onih osoba koja eksplodira na svaku sitnicu – vi ste problem.

Vaš nagomilani bes i nesposobnost da zadržite ravnotežu nisu posledica toga što je vaš partner ‘loš’ – to je zato što se ne znate ponašati kao odrasla osoba.

Ako vaš partner ima osećaj da ne može biti iskren prema vama zbog straha da ćete eksplodirati, on ili ona će zadržati te osećaje za sebe dok ne dođe do onog prelomnog trenutka kad sve eksplodira, kao i sama veza u većini slučajeva.

10. Pokušavate da promenite osobu s kojom ste, ali ne želite raditi na sebi

U vezi vi i vaš partner trebali biste rasti i učiti jedno od drugog. Bezuslovno prihvatanje jedno drugog je, naravno, deo ljubavi, ali živeti, učiti i menjati se tokom godina zdrav je i lep deo zajedničkog života.

Ako uđete u vezu misleći da ćete nekoga iz temelja promeniti, a sami niste spremni na kompromise, imate problem. Vi niste savršeni. Niste fantastični i besprekorni. Vi ste otrovni.

Autor: