AKTUELNO

Dehiracija je stanje u kojem organizam gubi više vode nego što se u njega unosi. Voda je neophodna za normalno funkcionisanje tela, a manjak tečnosti može da prouzrokuje mnoge zdravstvene probleme.

Kada osoba dehidrira, ona ne gubi samo vodu već i elektrolite, so i kalijum, koji čine osnovu normalnog funkcionisanja svakog organizma.

Važno je da se tokom letnjih dana poveća konzumacija vode, ali i unos svežeg voća i povrća, koje je bogato vitaminima i mineralima.

Ono što stručnjaci stalno ističu jeste činjenica da kada osetite žeđ tada je već kasno, jer ste već ušli u stanje dehidracije. Vodu treba unositi postepeno, u malim gutljajima, više puta u toku dana, prenosi Glossy.

Prema studiji iz 2020. objavljena u časopisu „The Journal of Physiology“ telo s vremenom slabije detektuje znakove dehidratacije.

Postoje neki simptomi dehidratacije koje ne biste smeli da ignorišete.

Loš zadah

Prilikom dehidracije u ustima se povećava količina bakterija, što može dovesti do lošeg zadaha. To je jedan od razloga zašto ujutru kad se probudimo imamo loš zadah.

Proizvodnja pljuvačke se usporava tokom spavanja zbog čega imamo neugodan ukus i miris u ustima jer se povećava količina prisutnih bakterija. Prema tome, sledeći put kad vam usta budu suva i imate loš zadah, popijte vodu.

Suva koža

U slučaju dehidratacije, koža može da postane suva, a može se javiti i svrab.

Loša ishrana i loše svakodnevne navike koje uključuju konzumiranje alkohola i kofeina mogu da iscrpe vodu iz kože.

Grčevi u mišićima

Što se više telo zagreva, bilo zbog temperature ili vežbanja, to je veća verovatnoća da će se javiti grčevi u mišićima zbog načina na koji toplota deluje na mišiće. Promene u elektrolitima kao što su natrijum i kalijum takođe mogu da dovedu do grčeva u mišićima.

Želja za slatkišima

U slučaju dehidratacije, zbog nedostatka vode drugi organi poput jetre teže će oslobađati glikogen i druge komponente, a to može da podstakne ćelju za slatkišima.

Ako mislite da je vaša želja za šećerom posledica dehidratacije, bolje je da popijete vodu pre nego što pojedete nešto slatko.