AKTUELNO

Ove dve stvari o vašoj omiljenoj grickalici sigurno niste znali.

Verovatno ste “milion” puta pomislili da vas prodavci varaju svaki put kada kupite kesicu čipsa.

Na prvi pogled, deluje da unutra ima više vazduha nego čipsa.

I iako to jeste istina, ne radi se o bilo kakvoj prevari nego o krajnje praktičnoj stvari.

Proizvođači u omiljenoj grickalici namerno ostavljaju prostor iz dobrog razloga. Na taj način štite čips od štete koja može da nastane tokom transporta i premeštanja s jednog na drugo mesto.

Prilikom transporta, kesice čipsa ređaju se jedne na drugu, a “vazduh” koji se nalazi u njima je odlična zaštita da se grickalica ne uništi.

S druge strane, u kesicama se ne nalazi vazduh, već azot.

Kiseonik može da dovede do kvarenja krompira, a vlaga koja se u njemu nalazi, može da učini čips gnjecavim. Kako bi se to izbeglo, proizvođači pune ambalaže azotom, koji ujedno održava čips svežim i hrskavim.

Ukoliko ste se zapitali da li je azot štetan, odahnite. Dovoljno je da se podsetite da čak 78 odsto vazduha koji udišemo čini azot!

Autor: