AKTUELNO

Obratite pažnju i na ovaj deo tela.

Svesno ili nesvesno, svi imamo neke navike koje nisu baš najbolje po naše zdravlje.

Neke od njih bi trebalo da osvestimo i izbacimo jer nam samo nanose štetu.

Svakodnevna nega je bitna po zdravlje organizma, a stopala su deo tela koji često zanemarujemo. Doktorka iz Američkog saveza pedijatara Žaklin Sutera objašjava da zdravlje stopala utiče na celokupni organizam, a da je mnogo sitnica koje radimo svaki dan i koje narušavaju zdravlje.

1. Rezanje uraslih noktiju

Gotovo svako je barem jednom imao problem s uraslim noktom, bilo zbog povrede, loših cipela ili genetike, objašnjava doktorka Amanda Meszaros i kaće kako će se većina ljudi napraviti grešku i pokušati kod kuće sami da reše problem. A to će za rezultat imati ranicu ili infekciju, zato ona preporučuje da za taj problem potražite stručnu pomoć.

2. Trčanje u novim patikama

Doktorka iz Njujorka koja brine o sportistina, Lori Videnfeld, kaže kako često vidi da neko trči u potpuno novim patikama, pa na kraju trke požali zbog svoje odluke.


Napominje da, čak i ako kupite patike kakve ste imali pre, dobićete žuljeve ako ih niste iznosili. Zato savetuje da, jednom kada nađete dobre patike, kupite nekoliko pari istih i uvek ih imate spremne za nošenje.

3. Prednost istom broju cipela

– Pogrešno je mišljenje da, jednom kad smo odrasli, ceo život nosimo isti broj cipela – kaže doktorka Meszaros i objašnjava da se, kako starimo, ligamenti i tetive opuštaju zbog čega se spušta masno tkivno, a stopalo povećava.

Dodaje i da kako dobijemo na težini topalo isto raste, pa tako svakih deset godina stopalo naraste u proseku za pola broja. Zato preporučije da svake dve godine tačno izmnerimo stopalo i ne pouzdamo se u broj koji nosimo.

4. Isti broj cipela i patika

Kako napominje doktorka Videnfeld, mnogi od nas kupuju sve cipele istog broja, što je pogrešno jer cipele u kojima smo aktivniji moraju biti veće. Zato preporučuje da ostavimo prst razmaka između palca i ivice kad je reč o patikama.


5. Hodanje bosih nosu

– Treba izbegavati da hodate bosi na parketu ili nekom drugom tvrdom popdu, jer ništa ne može da apsorbira trenje koje nastaje – upozorava doktorka. Napominje da bosi možemo da budemo na mekšim površinama poput tepiha ili šljunka, ali da kod kuće nosimo udobne papuče.

6. Hodanje bosih nogu u javnim kupatilima i kupatilištima

Ovo nikako nije dobro, kako upozorava doktorka Videnfeld, tako dobijemo gljivice i razne virusne bolesti stopala. Zato preporučuje nošenje japanki na takvim mestima.

7. Trčanje bez čarapa

– Čarape upijaju znoj, a ako ih ljude ne nose, dolazi do trenja i nastaju žuljevi – kaže ona i objašnjava kako rešenje za taj problem ne može biti jednostavnije – naprosto nosite čarape ispod patika.

Autor: