AKTUELNO

Sigurno vam je ostala krema ili losion za sunčanje od prošle godine i sada se pitate da li smete da ih koristite.

Svaki proizvod ima svoj rok trajanja, ali su ovo ipak kreme koje koristimo po sezoni, te treba pažljivo da razmislite da li su i ove godine za upotrebu.

Ovim pitanjem pozabavila su se dva stručnjaka koja su objasnila kako da lako saznate da li su kreme za bacanje ili mogu da vas štite i ove godine.

Uprava za hranu i lekove (FDA) smatra kremu za sunčanje proizvodom koji se kupuje bez recepta i zbog toga zahteva da na svakoj bude naveden datum roka. Ali, sunce, pesak i slana voda uglavnom sa bočice izbrišu upravo taj datum, pa se dešava da nastavite da koristite kremu iako joj je rok istekao davno.

– Ne preporučuje se korišćenje kreme za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja – kaže dermatolog Mariza Geršik.

Ona dodaje da je važno da zapamtite da ako zaista koristite dovoljno kreme za sunčanje i ponavljate nanošenje iste prema savetima, mala je verovatnoća da će vam na kraju leta uopšte i ostati zveća količina kreme ili losiona u bočici.

Koje su posledice ako kremu za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja i dalje koristite?


Stručnjaci ističu da kreme sa istekom roka trajanja ne pružaju apsolutno nikakvu zaštitu kože od sunca, te postoji verovatnoća da ćete izgoreti ili da će vam se javiti opekotine. Efekat je, navode oni, kao da na kožu niste naneli apsolutno ništa.

– Opekotine od sunca tada dovode do oštećenja kože – kaže dermatolog Andži Silal.

Doktorka Geršik kaže da krema za sunčanje sa istekom roka trajanja verovatno neće priuštiti istu količinu zaštite kao što je naznačeno na nalepnici i možda više neće biti efikasna, što može da poveća šansu za razvoj opekotina i oštećenja od sunca.

Osim toga, sastojci u kremi mogu da dovedu do irtiacije na koži, što može da bude večliki problem kada se one udruže sa opekotinama, te je svakako bolje da kreme sa istekom roka trajanja uopšte ne koristite.

Iz FDa tvrde da kreme za sunčanje mogu da ostanu efikasne do 3 godine, a to važi i za hemijske i za mineralne varijante.

– Iako fizički blokatori u njima – cinkov oksid i titanov dioksid, mogu da traju duže od hemijskih, datum isteka takođe uzima u obzir ostale sastojke koji se nalaze u kremama za sunčanje, tako da i hemijski i mineralni SPF imaju tendenciju da slede iste smernice u vezi s rokom trajanja – kaže Geršik.

Ona takođe napominje da je potrebno kremu da čuvate na sobnoj temperaturi i bez direktne sunčeve svetlosti kako bi se održao optimalni rok trajanja iste.

Znakovi da se krema za sunčanje pokvarila uključujhu promenu boje, konzistencije i mirisa. Ali čak i u nedostatku ikakvih vidljivih faktora, ako niste sigurni, ipak je prošlogodišnju kremu za sunčanje najbolje da bacite i kupite novu.

Autor: