AKTUELNO

Veoma je važno da vodte računa o nekoliko stvari dok spremate pečurke.

Ako imate običaj da properete pečurke pre pripreme, pravite veliku grešku.

I to će vam reći svaki profesionalni kuvar.

Naime, u kulinarskoj školi se pranje gljiva tekućom vodom smatralo grehom. U kulinarskim školama većinom uče mlade kuvare da koriste vlažan papirnati ubrus i da s pečurki nežno obrišu svu prljavštinu. Pranje gljiva se smatra lošim jer na taj način pečurke mogu da upiju vodu, što će pokvariti njihov ukus.

Da li treba da operete pečurke?


Bez obzira na različita mišljenja o tome kako ukloniti prljavštinu s gljiva, nema sumnje da je važno da ih očistite pre kuvanja, na ovaj ili onaj način. Povrće (i voće) ponekad može na sebi da ima bakterije koje mogu da dovedu do bolesti i zato je važno da ih očistite.

Jednostavan način za čišćenje gljiva:

Lagano navlažite papirni ubrus.


Nežno obrišite gljive vlažnim papirnim ubrusom kako biste uklonili svu prljavštinu.

Ako na gljivama ima mnogo vidljive prljavštine ili više volite da ih properete, evo kako da to uradite:

Stavite pečurke u cediljku.

Brzo ih isperite hladnom vodom i otresite višak vode.

Osušite ih što je više moguće papirnatim ubrusom.

Kako da operete gljive koje su kupljene u prodavnici?

Većina pečurki koje mogu da se nađu u prodavnicama se uzgajaju u zatvorenim farmama s prethodno obrađenim kompostom kako bi se smanjio nivo bakterija, a često dolaze zapakovane i prilično čiste. Naravno, možete da naletite i na veoma prljave gljive, a ako je to slučaj i vlažan papirni ubrus ne može da vam pomogne – isperite ih, protresite i osušite.

Kako da operete divlje gljive?


Njihov oblik omogućava da se prljavština uvuče u pukotine, posebno one veće. Najbolje je da ih prvo dobro protresete u papirnoj kesi kako bi se otklonila sva prljavština. Zatim ih, neposredno pre kuvanja, istresite u posudu sa hladnom vodom da uklonite još prljavštine, po mogućstvu sa nekoliko kašika soli koju ste prethodno otopili u vodi.

Odmah ih stavite na papirne ubruse i dobro osušite. Takođe, zbog njihovog jedinstvenog oblika, veća je verovatnoća da će voda prodreti unutra, zato nemojte da preskočite sušenje.

Autor: