AKTUELNO

Ako volite baštovanstvo i posedujete psa, možda znate da to dvoje ne idu uvek ruku pod ruku. To je zato što mnoga štenad vole da uđu u baštu - bilo da kopaju po zemlji, žvaću malo zelenila ili jedu povrće.

Evo kako da svog psa držite podalje od bašte i sačuvate svoje biljke da ne postanu samo još jedna užina.

1. Postavite ogradu oko bašte

Jedan od najlakših i najefikasnijih načina da sprečite vašeg psa da pristupi vašoj bašti je ograda. Postavljanje ograde predstavlja fizičku barijeru za vašeg psa, pomažući im da shvate da ovo nije područje za njih.

Možete birati između različitih tipova kao što su metalna, drvena, plastična ili pileća žica. Samo se pobrinite da dobijete pravu dužinu i visinu.

2. Napravite trnovitu barijeru

Takođe možete da napravite sopstvenu prirodnu ogradu koristeći biljke sa bodljama ili šiljcima kako biste sprečili vaše štene da uđe u baštu. Psi ne vole bockanje, pa će im ovo pomoći da nauče gde ne treba da idu. Opcije uključuju grmove ruža, kaktuse, biljke sa puno grančica ili čak jarak borovih šišarki.

3. Postavite prskalicu koja se aktivira pokretom

Mnogi psi ne vole da ih prskaju vodom ili da se pokvase, a ako je vaš pas jedan od njih, ovaj metod bi mogao biti trik. Samo se uverite da se prskalica aktivira pokretom tako da se zapravo ugasi nakon "odbrane" bašte.

4. Koristite kontejnere (krevete) za baštovanstvo

Takođe možete razmotriti baštovanstvo u kontejnerima kako biste sprečili vašeg psa da dođe do vaših biljaka. Korišćenje kontejnera bi primoralo vašeg psa da skoči u njih kako bi stigao do vaše bašte. Sam taj dodatni korak će odvratiti mnoge pse.

5. Začinite stvari

Psi nisu ljubitelji ljutih ukusa, tako da možete pokušati da stavite neke začine u ili oko svoje bašte kao prirodno sredstvo odvraćanja. Jedna uobičajena kombinacija je senf u prahu pomešan sa pahuljicama čilija od crvene paprike. Ova opcija nije dobra ako će vaš pas jede sve živo.

6. Probajte sa gorkim

Psi takođe ne vole gorak ukus, pa možete pokušati da rastvorite gorku narandžu ili da posipate korišćenu mlevenu kafu po celoj bašti. Ova metoda bolje funkcioniše u vlažnijim klimatskim uslovima jer gorka narandža ima mnogo ulja. Opet, međutim, nemojte koristiti ovu metodu ako vaš pas sve stavlja u usta.

Profesionalni savet: Mlevena kafa je odlično đubrivo, tako da postoji i drugi bonus za ovaj metod.

7. Dajte svom psu sopstvenu zonu kopanja

Kopanje je prirodni instinkt za naše pse, ponašanje koje datira još od njihovih predaka. Ponekad, koliko god se trudili, ne možete odvratiti psa od ovog instinktivnog ponašanja. U tom slučaju, možda ćete želeti da svom psu date sopstveno mesto za kopanje.

To može biti sanduk ili kutija puna zemlje ako imate prostora, kao i velika plitka rupa ispunjena zemljom ili peskom. Ovo im obezbeđuje sopstveni prostor za kopanje da se igraju i zakopavaju stvari, umesto u vašoj bašti.

Profesionalni savet: Držite zonu kopanja vašeg psa što dalje od vaše bašte kako vaše štene ne bi povezivalo to dvoje.

8. Popločajte put

Ako vaš pas uđe u vašu baštu samo da bi došao do druge lokacije u vašem dvorištu, možete napraviti stazu za pse. Popločajte spoljni tepih, malč, prljavštinu, pesak ili drugi spoljni materijal kako bi mogli da stignu gde žele bez uništavanja vaših biljaka i cveća. Naravno, ovaj metod funkcioniše samo ako vaš pas ostavi vaše baštenske poslastice na miru.

9. Redovno vežbajte svog psa

Ponekad psi uđu u bašte iz dosade. Ako vaš pas ne dobija dovoljno mentalne stimulacije ili fizičke vežbe, on ili ona mogu pribegavati drugim (često destruktivnijim) ponašanjima kako bi izbacili dodatnu energiju. Zakopavanje predmeta i kopanje mogu biti znaci da je vašem psu dosadno ili da traži pažnju.

Borite se protiv njihove dosade tako što ćete osigurati da dobiju dovoljno mentalne stimulacije i fizičke vežbe. Profesionalni savet: Držite igračke u dvorištu i oko njega kako biste odvukli pažnju vašeg psa, što će im pomoći da budu zaokupljeni i van bašte.

10. Trenirajte svog psa

Jedan od najefikasnijih načina da svog psa držite podalje od bašte jeste da ga obučite. Naravno, ovaj metod oduzima najviše vremena. Da biste naučili svog psa da se kloni bašte, prekinute neželjeno ponašanje i preusmerite ga na drugu aktivnost. Nagradite svog psa svaki put kada posluša vaše komande, kao i svaki put kada vidite da izbegava vašu baštu.