AKTUELNO

U trenucima kada krenemo da osećamo glad, postajemo besni i ljuti - zbog čega je to tako?

1. Telo čeka nagradu

Kada jedemo, aktivira se centar u mozgu koji je zadužen za nagrade, oslobađajući supstance poznate kao opioidi, a nakon toga i dopamin, jedan od tzv. "hormona sreće". Zanimljivo je da se ovaj hormon oslobađa i prilikom vođenja ljubavi ili kada smo zaljubljeni. Kada smo gladni, naš mozak "očekuje nagradu", ali je nikako ne dobija i onda postajemo razdražljivi.

2. Želudac šalje signal mozgu

U trenucima kada krenemo da osećamo glad, oslobađa se hormon grelin (hormon gladi), koji se aktivira u uobičajeno vreme u koje jedemo i programiran je da mozgu pošalje signal da mu je potrebna energije iz hrane. Mozak prima signal, a ukoliko ne uzmemo hranu, zapravo iscrpljujemo telo i "lažemo" mozak.

3. Nivo dopamina se smanjuje

Centar za nagrađivanje u mozgu kontroliše hormon grelin koji generalno ima jak uticaj na ovaj centar. Ako svom telu ne obezbedimo potreban obrok, grelin će uticati na smanjenje nivoa dopamina.

4. Manjak dopamina utiče na smanjenu mogućnost kontrole emocija

Dopamin je neurotransmiter koji igra značajnu ulogu kod mentalnih funkcija i koncentracije. I male promene u nivou dopamina u telu, mogu prouzrokovati velike promene u raspoloženju, a samim tim imaćete mnogo manje kontrole nad emocijama koje osećate.

5. Isti gen kontroliše ljutnju i glad

Kada grelin stigne do mozga, oslobađa se drugi hormon - neuropeptid Y, koji stimuliše apetit. Zanimljivo je da upravo taj hormon kontroliše i emocije poput besa i agresije.

6. Raste nivo hormona stresa

Ako nivo šećera u krvi opadne više nego uobičajeno, mozak to shvata kao opasnu situaciju i daće komandu nekim organima koji imaju zadatak da proizvedu hormon koji će podići nivo glukoze. Taj proces izaziva povećanu proizvodnju hormona koji pretvaraju glikogen u glukozu. Ujedno, oslobađa se i hormon gladi.