AKTUELNO

Samo ovako ćete ih oterati!

Zmije spadaju u veoma važne prirodne predatore, koje efektivno kontrolišu populaciju pacova, miševa i drugih potencijalno štetnih glodara. Ipak, nikad nije prijatno videti ih u svom domaćinstvu, posebno ako čuvate živinu ili stoku. Tada stvari mogu da se otrgnu kontroli.

Čak i ako većina korisnih zmija nisu otrovnice, često su nepoželjni gosti na našim imanjima. Uređenje samog terena, odnosno staništa je relativno jednostavan način da se smanji mogućnost nastanjenja u vašoj bašti.

Skrovište i izvori hrane

Većina ovih predatora radije bira hladna, vlažna i mračna staništa, kao što su gomila, drva, dasaka ili gusti grmovi ili visoka trava. Naime, ista ova mesta rado biraju miševi i glodari. Kako bi smanjili mogućnost pojave zmija otklonite potencijalna skrovišta i za grabljivicu i za lovinu.

Redovno kosite travnjak i kratite živu ogradu pogotovu onu koja raste blizu tla. Naslažite kamenje i drvo za ogrev dalje od bašte i kuće, a još idealnije bi bilo na policama. Takođe, hranu za ljubimce držite u zatvorenim kontejnerima.

Preuredite dvorište

Ako je vaše dvorište ili bašta sklono zmijama, razmislite o izmenama koje će odvratiti ove štetočine od ulaska. Redovno se bavite baštom kako biste uklonili sve privlačane zmije kao što su ostaci, rupe i rast. Skratite travu da biste eliminisali skrovišta za zmije. Razmislite o postavljanju ograde otporne na zmije od čelične mreže, plastične folije ili mreže za hvatanje. Ako instalirate ogradu, uverite se da je u ravni sa zemljom i pod uglom ka spolja i da je visoka najmanje 100ak cm i duboka oko 120 cm.

Takođe možete koristiti materijale koji zmijama otežavaju klizanje po njima, poput listova božikovine, šišarki, ljuske jajeta i šljunka. Takođe možete razmisliti o sadnji biljaka koje odbijaju zmije koje pružaju prirodno sredstvo odvraćanja. Neki uobičajeni primeri uključuju neven, limunsku travu i pelin.

Prirodni repelenti

Prah sode bikarbone pospite po vrtu i dvorištu i oteraćete zmije koje ne vole, kako neka istraživanja pokazuju, sodu. Pa tako, ako se vi bojite zmija, u malim hrpicama pospite sodu po bašti, dvorištu i recept podelite i sa prijateljima, svakako.

Najveći neprijatelji

Česti neprijatelji ovih gmizavaca su psi i naravno nezaobilazne morke.

Psi veoma burno reaguju na blizinu zmija, a često se obračunavaju sa njima. I svakako, nezaobilazne morke! Morke su životinje koje se oglašavaju kada je u blizini zmija. U narodu vlada verovanje da ukoliko imate morku u dvorištu da tu zmija neće doći. Morke su odlične i u borbi protiv glodara i štetočina.

Preparati koji teraju zmije iz dvorišta
Postoji nekoliko prirodnih proizvoda koji dobro deluju kao repelenti zmija. Neki od najčešćih uključuju:

Zmije ne vole naftalin

Naftaelin je uobičajeni sastojak koji se nalazi u mnogim komercijalnim proizvodima za odbijanje zmija. To je jedan od najčešćih repelenata zmija. Miris naftalina iritira zmije, a da im ne šteti. Postavite naftalin u rupe, pukotine, ili bilo koja druga područja oko vašeg imanja gde zmije mogu biti problem. Jedno upozorenje za korišćenje naftalina je da može biti toksičan i fatalan za decu ili kućne ljubimce ako se proguta, pa budite oprezni ili izbegavajte da ih koristite ako imate kućne ljubimce ili decu u svom domu.

Od sumpora se više ne vraćaju

Sumpor u prahu je odlična opcija za odbijanje zmija. Stavite sumpor u prahu oko svog doma i imanja i kada zmije proklizaju po njemu, on iritira njihovu kožu tako da se neće vratiti. Sumpor ima jak miris, pa razmislite o nošenju maske koja vam pokriva nos i usta kada ga nanosite.

Sprej od karafilića i cimeta

Ulje karanfilića i cimeta su efikasni repelenti zmija. Treba ih pomešati u bočici sa raspršivačem i prskati direktno na zmije za maksimalan efekat. Budite oprezni jer će zmije često trčati u suprotnom smeru od spreja.

Beli i crni luk tera zmije

Sulfonska kiselina u belom i crnom luku (ista hemikalija koja nas tera da plačemo kada seckamo luk) odbija zmije. Pomešajte ih sa kamenom soli i pospite ih po svom domu i dvorištu radi efikasnosti. Takođe možete dodati beli luk u bilo koje eterično ulje i koristiti ga za fumigaciju rogova, podruma i drugih teško dostupnih mesta.

Miris amonijaka odbija zmije

Zmije ne vole miris amonijaka, tako da je jedna opcija da ga prskate oko bilo kojeg pogođenog područja. Druga opcija je da natopite tepih u amonijak i stavite ga u nezapečaćenu vreću u blizini bilo kojeg područja u kojima žive zmije da ih odvratite.

Sirće protiv zmija

Sirće je efikasno u odbijanju zmija u blizini vodenih površina, uključujući bazene. Sipajte belo sirće oko perimetra bilo koje vode za prirodni repelent zmija.

Zmije ne vole kreč

Napravite mešavinu kreča koji odbija zmije i ljute paprike ili peperminta i sipajte je po obodu vašeg doma ili imanja. Zmije ne vole miris mešavine, a isparenja takođe svrbe na njihovoj koži.

Ako kućni lekovi za odvraćanje zmija ne rade, razmislite o pozivu kompanije za kontrolu divljih životinja za uklanjanje zmija, preporuke za prevenciju zmija i moguće druge usluge istrebljivanja kao što je deratizacija koje bi mogle da doprinesu problemu.