AKTUELNO

Postoje i prirodna sredstva za čišćenje koja možete i sami da napravite!

Većina domaćica čišćenje počinje od kupatila i ono na neki način i jeste prioritet – važno je da uvek bude savršeno čisto. Pored kade i lavaboa koji bi trebalo da sijaju, tu je i wc šolja za koju je imperativ da u svakom trenutku bude dobro oribana.

Međutim, čišćenje kupatila često ume da bude prava muka, jer su sredstva prepuna štetnih hemikalija. S druge strane, postoje i prirodna sredstva za čišćenje koja možete i sami da napravite.

1. Sirće i soda bikarbona

Za ovaj metod čišćenja potrebno vam je:

100 gr sode bikarbone

10 kapi eteričnog ulja

pola šolje belog sirćeta

Sipajte sodu u WC šolju, a zatim dodajte eterično ulje i sirće. Voda će peniti nekoliko minuta skidajući kamenac i mrlje. Kada voda prestane da peni, pustite vodu.

2. Sok od limuna

Sprema i slatko i slano, meša koktele i dekoriše hranu: Kuvarica maca

U flašu s raspršivačem pomešajte sok od jednog limuna, petnaestak kapi eteričnog ulja i litar vode. Sve dobro izmućkajte i sredstvo je spremno za korišćenje.

3. Domaće šumeće tablete

Sve što vam je potrebno jeste:

150 gr sode bikarbone

50 ml limunske kiseline

1 kašika deterdženta za sudove

kalupi za led

Pomešajte sodu bikarbonu i limunsku kiselinu, pa dodajte deterdžent i sve promešajte zajedno. Smesu stavite u kalupe za led i ostavite da se osuši oko 4 sata. Posle toga, izvadite „kockice“ iz posude za led i stavite ih u teglu koju ćete hermetički zatvoriti.

Jednu kocku ubacite u wc šolju. Sačekajte da se rastopi, pa očistite četkom i pustite vodu.