AKTUELNO

Ovi divni francuski makaronsi sa jagodama punjeni su svetlim i kremastim kremom od jagoda i bele čokolade.

Francuski makaroni sa jagodama su nežni, sendvič kolačići punjeni svetlim puter kremom sa ukusom jagode. Iznenadite vaše najmilije sa ovom sofisticiranom poslasticom.


Šta je francuski makaron?


Makaroni predstavljaju prelep dekorativni dodatak poslužavniku za kolače za praznike. Imaju samo nekoliko sastojaka i prirodno su bez glutena, što znači da njihov uspeh zavisi od toga kako izvodite tehniku. Potrebno je malo vežbe da savladate umetnost pravljenja makora, a kada to uradite mogućnosti ukusa su beskrajne.

Sastojci:
3 belanca (minimalno 3 sata neka budu na sobnoj temperaturi)

100 g mlevenih badema (bademe obavezno usitniti)

220 g šećera u prahu

50 g kristal šećera

2 prstohvata soli

prehrambena boja – crvena

Krema od bijele čokolade i jagoda


50 g bijele čokolade

150 ml pavlake za šlag

1 kesica želatina

350 g jagoda

3 kašičice šećera

1 kesica limun šećera

Priprema:

Za početak napravite kremu pošto se mora hladiti. Na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj zagrejte pavlaku za šlag do vrenja. Vrelu pavlaku prelijte preko izlomljene bele čokolade, poklopite i ostavite 10 minuta. Nakon 10 minuta promešajte. Pripremite želatin po uputstvima sa pakovanja.. Dodajte i želatin u smesu.

Jagode narežite i stavite u posudu za kuvanje. Dodajte im 1 kesicu limun šećera i 3 kašičice kristal šećera. Kuvajte na laganoj vatri jagode 30 minuta. Reducirane jagode prebacite u posudu i pustite da se prohlade na sobnoj temperaturi bar 10 minuta. Prohlađene jagode dodajte smesi od bele čokolade i mikserom sjedinite. Ako ne želite da vam se vide komadići jagode, slobodno možete promešati sa štapnim mikserom.

Kremu stavite u frižider da se hladi minimalno 3 sata. Za početak, pripremite posude za pečenje. Stavite papir za pečenje i pazite da bude ravan. Uzmite malu čašicu za žestinu, umočite rub u kakao i tako ocrtajte krug. Bitno je ostaviti barem tri prsta razmaka sa svake strane.

U posudi pomešajte mevene bademe i šećer u prahu i 1 prstohvat soli. U mlincu za kavu usitnite sastojke dok ne dobijete finu, brašnastu smesu. U mikser stavite belanca sobne temperature i 1 prstohvat soli. Posuda u kojom ćete miksovati belanca mora biti čista u potpunosti, a belanca sobne temperature će se bolje izraditi. Postepeno dodajte kristal šećer i miksujte dok ne dobijete čvrste vrhove. Dodajte prehrambenu boju do željenog intenziteta. Promešajte mikserom da se sjedini boja.

Autor: