AKTUELNO

UItaliji ne nedostaje jela koja „morate probati“ barem jednom u životu, ali rižoto "ala Milaneze" je nešto posebno.

Kremasti rožoto možete napraviti i kod kuće, uz samo nekoliko sastojaka. Rižoto je karakterističan za sever Italije, za razliku od toplog juga vezanog za pšenicu, a samim tim i za testeninu. Ono što je ključno kod ovog recepta je dodavanje šafrana koji mu daje prepoznatljivu žutu boju, ali i sprecifičnu pomalo medenu aromu. Takođe pirinač ne treba da bude prekuvan, već al dente ili nešto mekši, ali nemojte da napravite "kašu".

Sastojci: 600 ml pilećeg bujona, 15 niti šafrana, 4 kašike putera, 2 kašike maslinovog ulja, 2 šolje pirinča, pola šolje belog vina, 1 crni luk, 50 g parmezana.

Priprema: U pola šolje vrućeg bujona dodajte šafran i ostavite sa strane. Ostatak bujona odžavajte toplim na laganoj temperaturi. U dubljem tiganju propržite luk na dve kašike putera i maslinovom ulju dok ne zastakli. U tiganj dodajte pirinač i sve dobro promešajte, pa nalijte sa vinom i kuvajte dok sva tečnost ne ispari. Dodajte supu sa šafranom i kuvajte sve oko dva minuta uz konstantno mešanje. Postepeno dolivajte ostatak bujona i kuvajte dok pirinač ne omekne, ali vodite računa da se ne raskuva, otprilike oko 15 minuta. Sklonite tiganj sa ringle, pa dodajte preostale dve kašike putera i parmezan i služite dok je još topao.

Autor: Z.L.