AKTUELNO

Nešto što većina ljudi ne radi dovoljno je da pije vodu. Koliko ste čaša vode vi popili danas

Ljudsko telo se sastoji od oko 60% vode, tako da je veoma važno da ostanete hidrirani kako bi vaše telo obavljalo svoje normalne funkcije.Vašem telu je potrebna voda da bi regulisalo telesnu temperaturu, zaštitilo zglobove, kičmenu moždinu i tkiva i oslobodilo telo otpada.

Iako možete hidrirati svoje telo uz očiglednu pomoć pijenja puno tečnosti, svoje telo možete hidrirati i konzumiranjem hrane sa većim sadržajem vode, uključujući većinu voća i povrća.

Pravilna hidratacija je više od „pijenja više vode“. Veliki deo hidratacije je i staranje o tome da napunite i svoje elektrolite.Ako ste fizički aktivni, trebalo bi da težite da pijete više od ovoga jer vašem telu treba više vode da nadoknadi znojenje.

Foto: Pexels

Elektroliti su esencijalni minerali koji su neophodni za odvijanje mnogih telesnih procesa. Oni mogu pomoći vašem telu da zadrži vodu, a takođe mogu pomoći u sprečavanju grčeva u mišićima.

Neki elektroliti uključuju kalijum, magnezijum, kalcijum, natrijum, fosfat i hlorid. Možete prirodno unositi elektrolite putem izbora hrane ili možete izabrati da ih dopunite unosom tečnosti.

Evo odgovora na neka uobičajena pitanja na temu hidratacije:

Koliko vode treba da pijem svaki dan?

Evo koliko vode prosečno treba da popije svaka osoba.

Žene: (težina * 0,03) + (vreme fizičke aktivnosti * 0,4) = litara

Muškarci: (težina * 0,04) + (vreme fizičke aktivnosti * 0,6) = litara

Iz koje hrane mogu prirodno dobiti elektrolite?

Voće: avokado, jagode, lubenica, pomorandže, banane, paradajz, masline

Povrće: krompir, brokoli, pasulj

Lisnato povrće: spanać, kelj.

Autor: Z.L.