AKTUELNO

Kiflice, pogače, rolnice punjene raznim nadevima, slana peciva posipana sirom ili štapići – sve se to može napraviti iz ovog testa.

Svestrano je pa je baš zato i popularno. Odličan je izbor kad pravite peciva za neko druženje ili proslavu, a nije vam baš zgodno da mesite više različitih testa.

Ludo jogurt-testo prolazi u svim kombinacijama, a čak ga možete ostaviti u frižideru preko noći ako se želite pripremiti unapred da ne radite sve u zadnji čas.

Sastojci

1 kocka svežeg kvasca

1 kašika šećera

250 ml mleka

1 kg glatkog brašna

1 kesica praška za pecivo

1 kašičica soli

2 jaja

400 g jogurta

50 ml suncokretovog ili biljnog ulja

Foto: Unsplash.com


Priprema

Zapenite kvasac

Kvasac namrvite u posudu, dodajte šećer i prelijte toplim mlekom. Neka se zapeni, za to će biti potrebno oko 10 minuta.

Zamesite testo

Glatko brašno pomešajte s praškom za pecivo, posolite, dodajte jogurt, ulje, jaja i dignuti kvasac.

Zamesite glatko testo.

Ostavite da se diže

Pustite pokriveno čistom kuhinjskom krpom na toplom mestu da se diže oko 45 minuta.

Oblikujte peciva kakva želite i pecite

Razvaljajte, oblikujte peciva kakva želite i pustite da se dižu još oko pola sata.

Pecite na 190 stepeni oko 25 minuta (u zavisnosti od veličine), piše Index.hr.