AKTUELNO

Folna kiselina u trudnoći: Da li imate deficit folata?

Ukoliko planirate da uskoro započnete porodicu, važno je da jedete i uključujete prave hranljive materije u Vašu ishranu. Ishrana je jedan od glavnih faktora prilikom planiranja trudnoće. Većina lekara danas preporučuje zdrav način života i zdravu ishranu. Uloga folne kiseline u trudnoći je veoma značajna. Preporučljivo je konzumirati folnu kiselinu čak i pre trudnoće! Folna kiselina ili folat se takođe naziva “superherojem trudnoće”. Stručnjaci kažu da je uzimanje prenatalnih vitamina zajedno sa 400 mcg folne kiseline svakog dana pre i tokom trudnoće veoma korisno.

Folna kiselina- vitamin B9

Folat ili folna kiseline je vitamin B9 koji igra presudnu ulogu tokom trudnoće, a neke od velikih prednosti folne kiseline u trudnoći su:

1. Folna kiselina utiče na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca:

Folat povećava proizvodnju crvenih krvnih zrnaca u vašem telu. Ovo je od vitalnog značaja tokom trudnoće, naročito ako ste anemični (nedostatak gvožđa). Folna kiselina osigurava da u vašem telu postoji redovan broj RBC-a dok uzimate druge dodatke za punjenje gvožđa.

2. Folna kiselina utiče na razvoj fetusa:

Folna kiselina pomaže u razvoju vašeg bebe, dok je u Vašoj utrobi. Neuronska cev vašeg fetusa, koja kasnije preraste u mozak i kičmenu moždinu Vaše bebe, zaštićena je folnom kiselinom, tako da ne postoje prenatalni defekti tokom ranog formiranja centralnog nervnog sistema.

Foto: Autor: Promo/BiVits

3. Folna kiselina- zdrav rast i razvoj ploda

Folat takođe štiti vašu bebu od smrtonosnih bolesti kao što su:

Spina Bifida: Spina bifida je stanje u kome razvoj kičmene moždine kod bebe nije potpun tokom prenatalne faze. Folna kiselina štiti Vašu bebu od ovog stanja.

Cleft Lip & Palate: Takođe sprečava nastanak ispucale usne i rascep nepca- palate kod beba.

Prerano rođenje: strah od preranog porođaja može se odložiti ako konzumirate dovoljnu količinu folne kiseline.

Potrošnja folne kiseline takođe ubrzava spontani pobačaj, loši razvoj bebe u vašoj materici i probleme sa težinom u velikoj meri.

4. Deficit folata daje ozbiljne komplikacije u trudnoći

Kao buduća majka, takođe ste zaštićeni od različitih komplikacija vezanih za trudnoću, sa odgovarajućim količinama unosa folne kiseline svakog dana. Neke komplikacije koje se mogu sprečiti su:

• Preeklampsija

• Bolesti srca

• Alchajmerova bolest

• Srčani udar

BiVits® ACTIVA ActiFolic- aktivni oblik folne kiseline

Da biste bili mirni i spokojni tokom vaše trudnoće, i ne bi brinuli da li ste svakodnevno uneli dovoljnu količinu folne kiseline, preporučuje se dnevna suplementacija BiVits® ACTIVA ActiFolic.

Foto: Autor: Promo/BiVits

BiVits® ACTIVA ActiFolic je posebna formulacija koja u jednoj tableti obezbedjuje 800 µg 5-metiltetrahidrofolata, aktivnog oblika folne kiseline koji obezbeđuje maksimalnu iskoristljivost i biološku raspoloživost u organizmu.

BiVits® ACTIVA ActiFolic doprinosi:

• Normalnom razvoju i funkciji nervnog sistema

• Normalnoj produkciji crvenih krvnih zrnaca

• Pravilnoj deobi ćelije i sintezi DNK

• Regulaciji normalnog nivoa homocisteina i zdravlju srca i krvnih sudova