AKTUELNO

Diskus hernija uglavnom počne da boli kada počne da pritiska neke strukture, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK Vladan Jovićević, direktor Doma zdravlja West Medic.

On je objasnio da bolest predstavlja pucanje diskusa, jedne hrskavične zone, koja je ispunjena pihtijastom masom unutra i predstavlja amortizer gravitacije na telesnu težinu, u odnosu na pokrete.

- Omogućava da dva pršljena imaju određenu formu kontakta između sebe. Da bi mogli da budu amortizeri, moraju da imaju određenou formu elastičnosti, koju omogućava opna koja u sebi ima pihtijastu masu. Ona se kreće u odnosu na pokrete i pravi zone višeg i nižeg pritiska – rekao je Jovićević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, kako gravitacija deluje na naše telo, diskusi mogu doživeti oštećenja

- Zid slabi i kod određenog pokreta i položaja, može doći do sitnih i krupnih pukotina kada određena količina mase iscuri van – rekao je Jovićević.

Kako kaže, nekada se to zvalo i diskopatija. Ona se tretira kao stanje, ne samo kao bolest. Dodaje da ona kao takva ne nosi neko određeno oboljenje, ali zbog promena se pritiska struktura, najčešće periferni nervi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sve ide kroz kičmenu moždinu i te periferne nerve, koji nose funkciju i komande. Svaki problem u tom delu, ispoljava se kroz određeni problem – rekao je Jovićević.

Kako kaže, stradaju zbog sedenja, kao i određenih pokreta. On ističe da se najčešće javlja u vratnom između petog i šestog i šestog i sedmog vratnog pršljenja.

Dodaje da se takođe najlešće javlja u lumbalnom delu između četvrtog i petog i petog i sakralnog pršljenja.

- To su četiri najugroženije zone. Donji deo leđa najviše trpi - rekao je Jovićević i dodao da sve više ima tinejdžera koji imaju taj problem.

Kada je lečenje u pitanju, najmanje popularan jeste da se problem ostavi i da figurira sam bez rešavanja problema.

Foto: TV Pink Printscreen

Zatim, postoji konzervativno lečenje, putem lekova i fizikalnih terapija, kao i operativno lečenje.

Dodaje da je u poslednje vreme tendencija da se forsiraju rehabilaticioni programi.

Autor:

#Diskus hernija