AKTUELNO

Prebranac je jedno od onih jela koja su nezaobilazna na posnoj trpezi.

Uvreme posta jedno od najčešće spremanih jela je prebranac, koji je prilično jednostavan za pripremu. Ovaj recept poseban je zbog jednog sastojka koji mu daje neodoljiv ukus, a nije toliko uobičajen sastojak - majčina dušica.

Sastojci: 500 g pasulja tetovca, 700 g crnog luka, 3 lista lovora, 200 ml ulja, 1 kašika aleve paprike, 1 kašičica tucane ljute paprike, 2 čena belog luka, 1 kašičica suve majčine dušice.

Foto: Pixabay.com

Priprema: Pasulj operite u dve vode, stavite u šerpu, pa nalijte vode otprilike dva centimetra iznad pasulja i stavite da se kuva na umerenoj vatri, uz dodatak majčine dušice. Kuvajte ga dok ne omekša, ali pazite da se ne prekuva. Zrna treba da budu skuvana i meka, ali da se ne raspadnu. Luk isecite na rebarca i propržite ga na ulju dok ne postane staklast, pred kraj dodajte i sitno iseckani beli luk, pa sklonite sa vatre i dodajte so, biber, mlevenu i tucanu papriku i listove lovora. Kuvani pasulj nemojte cediti već ga samo sjedinite sa lukom i začinima. Stavite sve u vatrostalnu posudu i pecite na 180 stepeni oko sat i po vremena. jelo je gotovo kada se odozgo uhvati korica, a sva tečnost uvri.

Autor: Z.L.