AKTUELNO

Omiljeno voće mnogih bogato je prostim šećerom - fruktozom, zbog čega je savršen izvor energije, kao i kalijumom, koji je važan za mišice i dobro funkcionisanje srca.

Bez obzira da li volite sveže banane ili da od njih napravite smuti ili neku drugu poslasticu, ona može vašem telu da obezbedi bezbroj zdravstvenih prednosti zbog kojih ćete se osećati odlično

Pomažu kod snižavanja krvnog pritiska


Banana je zbog visokog sadržaja kalijuma najbolji prirodni lek za visok krvni pritisak. Ujedno, banana uz visok nivo kalijuma, sadrži malo minerala natrijuma (svega 2 mg/100 g) i zato ima diuretsko dejstvo i podstiče gubitak nakupljene tečnosti u organizmu.

Dobre za srce

Ishrana bogata vlaknima je dobra za srce, a kao što već sigurno znate, banane su bogate vlaknima. Kao dodatna prednost, specifična topiva vlakna prisutna u bananama su povezane sa smanjenim rizikom od bolesti srca.

Podižu raspoloženje


Prosečna banana ima oko 27 mg magnezijuma, minerala koji podstiče dobro raspoloženje i takođe može poboljšati kvalit sna. Ako imate nizak nivo magnezijuma u telu, moguće je da patite od teskobe, razdražljivosti, depresije i drugih poremećaja.

Poboljšavaju probavu

Kako se banane lako vare, smatraju se dobrim za probavu. Osim što su lako varljive, one zapravo pomažu u vraćanju izgubljenih minerale nakon dijareje.

Stvaraju elektrolite u organizmu


Banane su prirodni izvor dnevnih potreba za kalijumom i magnezijumom, takođe poznatim kao esencijalni minerali koji čine elektrolite. To je kombinacija koju je teško naći u prirodi. Elektroliti prebacuju našu vodu i energiju u mišiće umesto u krvotok. To znači da vaši mišići dobijaju gorivo koje im je potrebno za oporavak od vežbanja kako biste se vratili u teretanu s manje umora. Pojedite bananu nakon treninga, pijte puno tečnosti i vaši mišići će vam biti zahvalni.

Autor: