AKTUELNO

Možda i vi volite da pojedete omiljeno voće kada se probudite, a sada je otkriveno da li je fruktoza dobra na prazan stomak.

Voće ima niz svojih zdravstvenih prednosti, a često se konzumira i u doručku, obroku koji je najvažniji u toku dana. Ipak, da li je ovo pametna i zdrava ideja?

Organizam se tokom noći oporavlja i odmara, a nakon toga, potebna mu je energija koju će dobiti unosom zdravih namirnica. Mnogi se ujutru opredeljuju za voće, bilo da je reč o samom voću ili ga kombinuju sa pahuljicama i drugim namirnicama.

Naučnici su istraživali da li je pametno ujutru, na prazan stomak unositi fruktozu, odnosno šećer koji sadrži voće, i došli su do zaključka da je izuzetno dobro da u svoj doručak uključite i voće. Voće obiluje vitaminima i vlaknima koji pomažu da se zadrži osećaj sitosti, zbog čega nema potrebe za prejedanjem.

Foto: Photo by Any Lane from Pexels

Voće pmaže kod problema sa pražnjenjem creva, poboljšava vid, hidrira kožu, brani naše telo od slobodnih radikala. Ono nas podmlađuje, daje nam energiju i vitalnost. Neka istraživanja pokazuju da je ujutru najbolje pojesti samo voće, bez ikakvih dodataka, jer tada naš organizam uzima ono najbolje iz voća.

Mozgu treba oko 20% ukupne energije koju koristimo tokom celog dana, a glukoza je esencijalno gorivo za mnoge najosnovnije funkcije. Voće je bogato vodom, vlaknima, vitaminima i mineralima što će vam pomoći da ostanete hidrirani tokom celog dana.