AKTUELNO

Neke namirnice nikad ne morate prati, dok druge moraju proći kroz vodu, bez obzira što imaju koru koja se guli.

Verovatno će vas iznenaditi podatak da se pojedine namirnice bez obzira na to što imaju koru koja se ne jede, pre konzumiranja ipak moraju oprati, dok se neke druge namirnice, poput jaja i šampinjona, iako deluju prljavo, ne trebaju prati gotovo nikad.

Voće i povrće s korom koja se guli

Bez obzira na to što pojedino voće i povrće gulite, tokom tog procesa držite ga u rukama i bakterije sa kore dolaze na vašu kožu, i prenose se dalje na oguljeni deo koji jedete.

Zato je pre guljenja takođe važno dobro oprati i banane, mandarine, dinje, narandže, i slično voće.


Voće i povrće s jestivom korom

Iako takvo voće i povrće ponekad deluje čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun za to, i dobro ih prebrišite papirnim ubrusom nakon pranja.

Foto: Unsplash.com

Orašasti plodovi

Orašaste plodove treba prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete znati gde su sve tokom proizvodnje i transporta bili skladišteni. Osim toga, pranje pomaže uklanjanju i fitinske kiseline koja ih održava svežim, i štiti ih od parazita, a može škoditi ljudskom telu.

Suvo voće

Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakovano, već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati, otkriva "Bright Side".