Zanimljiv je podatak da se širom sveta godišnje popije preko 400 milijardi šoljica kafe.
Ispijanje kafe donosi te male rituale koji čine da se osećamo dobro, što je dokazala i studija, u kojoj je otkriveno da kafa podstiče osećanja ljubaznosti, prijateljstva i sreće.
Smatra se da zrna kafe sadrže vitamine B, kalijum, riboflavin i oko hiljadu različitih biljnih jedinjenja.
Pored toga, kafa je takođe odličan izvor antioksidanata. Međutim, postavlja se pitanje da li ima razlike između tople i hladne kafe, i ako ima, koja varijanta je zdravija?
Foto: Unsplash.com
Topla ili hladna kafa?
Postoji više načina da napravite ledenu kafu. Hladni napitak se pravi sa hladnom vodom za nižu kiselost. Ledena kafa ima tendenciju da bude manje kisela i nežnija za vaš probavni sistem, za razliku od tople kafe, piše Magazin.novosti.
S druge strane, vruća kafa ima više antioksidanata nego hladna kafa. Naravno, dodaci poput šećera mogu promeniti zdravstvene prednosti i učiniti kafu nezdravom.