AKTUELNO

Mekana pogača koja izgleda kao proja je idealna kao predjelo na slavi, ali i za doručak ili večeru.

Čaša jogurta ili kiselog mleka sa paradajzom je najbolje da se služi sa ovako ukusnom pogačom. Baka Jela je čuvena po svojim fantastičnim receptima, pa tako isprobajte i ovaj.  

Sastojci: 300 ml mleka, 15 g kvasc, 1 kašičica šećera, 500-550 g brašna, malo soli, 50 ml maslinovog ulja, 1 belance.

Za nadev: 150 g sira, 50 g rendanog kačkavalja, 1 puna kašika kisele pavlake.

Priprema: Pomešajte malo mlakog mleka, kvasca i šećera. Promešajte, pa kada zapeni dodajte belance i malo brašna. Promešajte. Zatim dodajte ulje, so i ostatak brašna. Umesite mekano testo. Pokrijte i ostavite oko 30 minuta da naraste. Izručite testo na pobrašnjenu površinu. Izradite ga rukama i oblikujte loptu. Podelite na dva jednaka dela. Izmešajte sir i kačkavalj zajedno sa kiselom pavlakom. Prvu loptu testa razvucite oklagijom na 2 cm debljine, pa prebacite u tepsiju obloženu pek papirom. Premažite sa sirom. Prekrijte drugom polovinom razvijenog testa. Ostavite pokriveno da odmori 20 minuta, pa premažite umućenim žumancetom u koje ste dodali kašičicu ulja i mleka. Popsite je rendanim kačkavaljem. Pecite z zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta, pa smanjite na 180°C i pecite još 20 minuta.

Autor: Z.L.

#pogača