AKTUELNO

Svaki stabilan brak počiva na ljubavi, poverenju i bezuslovnoj podršci.

Fizičko ili emocionalno neverstvo se lako prepoznaje, ali prevaru koja se odnosi na novac teško je otkriti na prvu loptu. Skrivanje podataka o dugovima i stanju na bankovnom računu jedan je od oblika varanja, naročito ukoliko verni partner igra otvorenih karata kada je novac u pitanju.

Autori studije o "finansijskoj prevari" definisali su pomenutu pojavu kao skrivanje finansijskog stanja (prihoda, troškova i dugova) od svog partnera.

- Finansijska prevara negativno utiče na emocionalno i fizičko zdravlje, jednako je opasna po vezu kao i seksualna afera. Sukobi oko novca su danas najčešći uzrok razvoda braka. S obzirom na ulogu finansija u održavanju stabilnosti bračne zajednice, partnerima su vrlo dobro poznate posledice finansijskog neverstva - navodi profesorka marketinga Dženi Olson.

Treba napomenuti da finansijsko neverstvo pored skrivenog i razuzdanog trošenja novca uključuje širi spektar pojava. Tajna štednja može doneti mnogo benefita u budućnosti, ali je skrivena od partnera pa se svrstava u prevaru, piše "The Times of India".

Problemi ove vrste stvaraju dosta posla finansijskim stručnjacima i magovima konsaltinga koji polako ali sigurno preuzimaju ulogu bračnh terapeuta. Sve veći broj parova traži savete o budućim zajedničkim ulaganjima, ali i otvoreno govore o svojim navikama, potrošnji, štednji, dugovima i planovima.

- Jasno je da finansijsko neverstvo prestavlja prepreku efikasnom planiranju - navode stručnjaci i pozivaju trgovinske lance i kompanije da utiču na potrošače kojima se ovaj vid prevare partnera može dogoditi.

I Srpkinje vole da slažu oko cene


Neretko se dešava da i Srpkinje vole da slažu muža oko cene nečega.

- Moja mama je ceo život tati smanjivala cenu. Ako nešto plati 5.000, rekla bi da je 3.000, a sve bi išlo na čekove, pa bi tako nekako i uspevala da zakamuflira cenu... Pa, i ja volim da kažem d aje nešto jeftinije nego što jeste, pa posle kažem kja je prava cena ili prosto ne kažem nikad (smeh) - rekla je svojevremeno jedna čitateljka portala Telegraf.

Da li ste i vi nekad slagali partnera za cenu nekog proizvoda ili ste poptuno otvoreni? Da li lažete za platu? Mislite li da vam to može uništiti vezu?

Autor: