AKTUELNO

Polemika u vezi sa dejstvom ovog leka, koji se koristi proptiv bolova koji se javljaju zbog artritisa, reume, povreda mišićno-koštanog tkiva, traje veoma dugo.

Ako ste upravo kupili kutiju diklofenaka jer vas bole leđa bolje je da ga ne pijete na svoju ruku. U suprotnom, rizikujete zastoj srca, infarkt, moždani udar, smanjeni dotok krvi u noge, ruke i druge organe.U opasnosti su pacijenti koji imaju visok krvni pritisak, masnoće u krvi, dijabetes, upozorile se brojne kliničke studije.

Foto: Pixabay.com

Prof. dr Miljko Ristić, naš najpoznatiji kardiohirurg, kaže da je za taj lek još pre dve godine objavljeno da izaziva pojačanu sklonost ka trombozi ili začepljenu krvnih sudova.

- Diklofenak je u širokoj upotrebi i može da se kupi bez lekarskog recepta. Sa druge strane, tromboza krvnih sudova u srcu izaziva infarkt, u mozgu šlog, u ekstremitetima i drugim delovima tela utiče na smanjen dotok krvi. Trebalo bi da nadležni koji se bave ispitivanjem lekova ponovo ispitaju destvo diklofenaka, kako bi se utvrdilo u koliko slučajeva je to njegovo neželjeno dejstvo izraženo i da li bi ga trebalo ukinuti ili zabraniti - navodi taj stručnjak i dodaje da je oprez pri korišćenju i kupovini diklofenaka obavezan, a naročiti kod onih ljudi koji su oboleli od kardiovaskularnih bolesti.

Proćitajte još: Ovo NIKADA ne bi trebalo da kažete svom doktoru!

- Oni onikako ne bi trebalo da lek koriste na svoju ruku, bez konsultacija sa svojim kardiolozima - kategoričan je on.

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) navode da je ta institucija još pre tri godine uputila pismo zdravstvenim radnicima u kojem ih upozorava o organičenjima terapijske primene ovog leka. U tom pismu su naveli, kako kažu, da su kontraindikacije diklofenaka, primećene kod pacijenata koji imaju slabo srce.

Foto: Printscreen Youtube

- Primena diklofenaka od sada je kontraindikovana kod pacijenata kojima je ustanovljena takozvana kongestivna insuficijencija srca ili srčana slabost, ishemijska bolest srca, bolest perifernih arterija ili cerebrovaskularna bolest, a značajni faktori rizika za ispoljavanje neželjenih dejstava su kod pacijenata koji imaju problema sa visokim krvnim pritiskom, hiperlipidemijom, dijabetesom i pušenjem - naveli su u toj instituciji.

A da dugo traje polemika u vezi sa dejstvom diklofenaka koji se koristi proptiv bolova koji se javljaju zbog artritisa, reume, povreda mišićno-koštanog tkiva govori i podatak da je na njegova neželjena dejstva pre nekoliko godina upozoravala američka Agencija za hranu i lekove (FDA), posle njih su britanski stručnjaci tražili da se lek zabrani za upotrebu jer su dokazali u studiji da gotovo za 50 odsto povećava rizik od infarkta i šloga, dok je prošlog meseca utvrđeno da postoji za 50 odsto veća šansa za zastoj srca.

#Bolest

#Infarkt

#Lek

'