AKTUELNO

Svi pravimo jednu grešku dok vozimo zimi, a da toga nismo ni svesni - nosimo debele zimske jakne. Međutim, to može da bude dosta opasno, i zato vam otkrivamo razlog zbog kog nikada ne bi trebalo da vozite u debeloj zimskoj jakni.

Napolju je mraz, a auto vam se preko noći potpuno ohladio. Ako ne parkirate u garaži, na ovim temperaturama verovatno nećete da sedite za volan bez debele jakne, a to može da bude opasno po život.

Prema ADAC-u (Nemački autoklub), ako tokom vožnje nosite debelu zimsku jaknu, pojas neće optimalno pristajati vašem telu. Kod jakne pojas je u većini slučajeva iznad trbušnog područja. Ako se dogodi nesreća, a dovoljan je i manji sudar, postoji opasnost od nagnječenja creva ili jetre zbog pogrešnog položaja pojasa. To može da dovede do unutarašnjeg krvarenja.

Ako i dalje želite da nosite jaknu u autu, trebalo bi je malo pomeriti prema gore i staviti pojas ispod jakne. Decu zimi možete da ugrejete i ćebetom u autu, umesto debele jakne, jer imajte na umu - sigurnost je na prvom mestu!

Autor: