AKTUELNO

Već danima je merkamo i uživamo u njoj. Praznici su na našim prostorima nezamislivi bez njenog visočanstva ruske salate, i svi su uvereni da je baš njihova najbolja. A zapravo je svi pravimo pogrešno!

Prva ruska salata izašla je oko 1860. godine iz kuginje kuvara belgijskog porekla po imenu Lucijen Olivije, glavnog kuvara "Ermitaža", jednog od najpopularnijih restorana u Moskvi. Nije dugo trebalo da ova salata opčini Ruse a potom i ceo svet.

Tačan recept bio je Lucijenova ljubomorno čuvana tajna ali se pouzdano zna da je u njoj bilo mesa tetreba, goveđeg jezika, kavijara, zelene salate, jastogovog repa, kapara i dimljene pačetine. Naravno, i ime je zapravo dobila po njemu - Olivijeova salata

Uz to, originalni recep sastojao se i od originalnog Lucijenovog majoneza, u koji je išlo francusko belo vino, senf, maslinovo ulje iz Provanse uz naravno par skrivenih sastojaka.

Sastojci su, kao i uvek kod vrhunskih kuvara, bili retki, skupi i teški za pripremu, a prvi recept ove salate objavljen je marta 1894. godine u ruskom časopisu "Наша пища", odnosno "Naša hrana", i ovako je glasio:

- Dva krompira

- Jedan mali krastavac (ili veliki kornišon)

- 3-4 lista zelene salate

- 3 velika repa rakova

- 1/4 šolje pihtija iseckanih na kockice

- 1 kafena kašičica kapara

- 3-5 maslina

- i jedna i po supena kašika preliva majoneza

Autor: