AKTUELNO

Nema ničeg lepšeg od tople šoljice kafe u hladno zimsko jutro. Pomaže nam da se probudimo, odmah nas daje energiju i pomaže nam da se koncentrišemo – svi razlozi koji ga čine jednim od najpopularnijih napitaka širom sveta.

Međutim, znate li da prekomerni unos može doprineti dehidraciji, nesanici i nemiru. Takođe može dovesti do povećanja telesne težine ili ometati vaš plan mršavljenja ako se ne pripremi ili konzumira pravilno.

Evo 5 stvari koje treba da znate o ispijanju kafe da biste ostali zdravi i u formi.

Preskočite šećer

Ako nameravate da smršate ili želite da ostanete na pravom putu, izbegavajte šećer. Pod šećerom ne mislimo samo na beli šećer, već je i smeđi šećer podjednako nezdrav. Šećer sadrži prazne kalorije i takođe nema hranljive materije. Šećer takođe može dovesti do pada energije, zbog čega se osećate letargično. Popijte kafu bez šećera ili u nju dodajte kašičicu ruma.

​Izbegavajte šlag

Da bi kafa bila zdravija, izbegavajte da joj dodajete šlag. Čak i posip i sirupe treba dodavati u ograničenim količinama. Ovi prelivi su takođe puni rafinisanog šećera. Ako naručujete kafu u nekom kafiću, obavezno dajte odgovarajuća uputstva pre naručivanja.

Ne pijte previše kafe

Kafa može da ubrza metabolizam i pomogne vam da sagorite dodatne kalorije. Ali preveliki unos takođe može loše da deluje na zdravlje. U idealnom slučaju, osoba ne bi trebalo da pije više od 2 šolje (250 ml) kafe dnevno. Sve osim toga može doprineti bolovima u stomaku, napadima, povećanom nivou kiseline u krvi, nepravilnim ili ubrzanim otkucajima srca i smanjenom dotoku krvi u srce.

Previše mleka

Mleko je zdravo i čak pomaže u gubitku težine, ali previše ovog napitka u kafi nije dobra ideja. Kada pokušavate da skinete kilograme, bolje je popiti crnu kafu. Kafa kuvana u običnoj vodi bez mleka pomaže da se ubrza vaš metabolizam i daje energiju bez povećanja broja kalorija. Ako ne volite crnu kafu, pokušajte da u šolju dodate samo 3-4 kašičice mleka kako biste poboljšali ukus.

Izbegavajte kofein posle 14 časova

Ljudi često skuvaju šoljicu kafe da se otarase podnevnog pada energije. Šolja jake kafe u toku dana može pomoći da se poveća energija i poveća nivo koncentracije. Ali ispijanje kafe posle 14 časova može da poremeti vaš san i drži vas budnim do kasno u noć. To čak može uticati na funkcionisanje vašeg mozga. Ako želite da popijete kafu posle ručka, odlučite se za onu bez kofeina.

Autor:

#Kafa

#mršavljenje