AKTUELNO

Četkicu za zube koristimo bar dva puta u toku dana. Ona uklanja ostatke hrane, bakterije, a i naslage kamenca sa zuba. Nakon koriščenja je obično samo isperemo vodom, međutim, stomatolozi ističu da bi je trebalo temeljno očistiti.

Na finim dlačicama četkice za zube mogu se nalaziti tragovi zubne paste, bakterija iz usta, onih sa ruku, a ako ostanu u otvorenom izdanju dolaze i u kontakt sa mikroorganizmima koji se kreću po kupatilu, a naročito su nepoželjni oni koji nastanjuju vašu wc šolju.

Zvuči poražavajuće ali srećom uz sredstva koja vrlo verovatno imate kod kuće možete brzo i lako temeljno očistiti vašu četkicu za zube.

Potrebno vam je:

mala šolja

vodonik peroksid

antibakterijska vodica za usta na bazi alkohola

tablete za čišćenje zubnih proteza

Foto: Pexels

Postupak:

Isperite četkicu za zube temeljno toplom vodom. Pre i posle svake upotrebe četkice za zube, trebalo bi da je stavite pod mlaz što je moguće toplije vode. U malu šolju sipajte vodicu za ispiranje usta i stavite u nju četkicu glavom okrenutom ka dole. Ostavite je tako najmanje 5 minuta.

Zatim upotrebite rastvorenu tabletu za čišćenje zubne proteze i u nju potopite vašu četkicu za zube. Nakon 5 minuta, isperite pod mladom hladne vode. Nakon toga sledi čišćenje 3% vodonik-peroksidom. Potreban vam je svež vodonik-peroksid koji stvara male mehuriće dok sanira vašu četkicu. Nakon toga opet je provucite kroz mlaz hladne vode i biće spremna za pranje vaših zuba.