AKTUELNO

Kako da sačuvate svežinu namirnica?

Niko ne voli da baca hranu, a uz malo truda, možemo značajno da produžimo upotrebljivost raznih namirnica.

Naravno, najlakše je višak hrane spakovati u zamrzivač, ali postoje načini da se svežina sačuva i van frižidera.

Predstavljamo vam 6 kućnih trikova za održavanje svežine namirnica:

Okačite banane na žicu ili vešalicu

Stari trik koji koriste svi prodavci na pijacama – na ovaj način banane neće dobijati previše kiseonika i duže će ostati sveže i neće pocrneti.

Sipajte limunov sok preko naseckanih banana

Ako ste već narezali banane, a ne želite odmah da ih iskoristite, ne očajavajte. Poprskajte banane limunovim sokom (možete ga i razblažiti s malo vode) i banane će ostati sveže još nekoliko sati.

Kolačiće čuvajte sa hlebom

Tek ispečene kolačiće obično stavljamo u hermetički zatvorenu posudu da bi bili sveži što duže, a trik je u tome da uz njih stavite i parče hleba. Kolačići će upijati vlagu iz hleba, i duže će ostati mekani.

Sirće i sir

Da biste sprečili pojavu buđi na siru, poprskajte ga sa nekoliko kapi sirćeta. Vodite računa da ne preterate, jer to može da pokvari ukus sira. Na kraju, pažljivo umotajte sir u papir i stavite ga u frižider.

Sir i maslac

Ne volite kada se trapist osuši po krajevima? Rešenje je da sir po ivicama namažete tankim slojem maslaca, koji će mu duže vreme davati neophodnu vlagu, i on će se sporije sušiti.

Đumbir u zamrzivaču

Budući da đumbir obično ne koristimo svakodnevno i u velikim količinama, možete da ga zamrznete i on će ostati svež u periodu od 2 do 9 meseci. Takođe, da biste olakšali sebi život, narendajte ga pre zamrzavanja, i na taj način možete da uzimate taman onoliko koliko vam je potrebno.

Autor:

#Hrana

#zamrzivač