Dovoljno je bilo iznenađujuće otkriće nutricinosta da luk i roštilj nikako ne idu zajedno već se uz omiljeno srpsko jelo preporučuje kupus ili zelena salata, a sada stiže još jedan gastro šok - mešanje paradajza i krastavaca u salati nije preporučljivo! Stručnjaci tvrde da se u istoj kombinaciji gube hranjivi sastojci.
Ova kombinacija u jednoj salati dovodi do uništavanja vitamina C u paradajzu. Takođe , ovo povrće nema jednako vreme varenja, pa kada se uzimaju u isto vreme, postoji velika mogućnost da dođe do fermentacije u želucu, što kasnije može da izazove bolove, grčeve i nadutost. Zato nutrcinosti savetuju da zaboravimo omiljenu nam šopsku salatu i da u paradajzu i krastavcu uživamo, ali samo odvojeno.
Testeina i sir
Zaboravite na makarone sa sirom. Testenina obiluje skrobom koji se drugačije vari od proteina, a zadržavanje u želucu izaziva fermentaciju.
Voće nakon obroka
Voću treba dosta vremena da se svari, a ako ga jedete odmah nakon obroka, zadržaće se u želucu duže i izazvati refluks i druge probavne probleme.
Povrće i sir
Sa ovom kombinacijom povećavate rizik od nadutosti.
Dinja i lubenica
Često u voćnu salatu ubacimo svo voće koje imamo u kući, ali ove voćke bi trebalo da se konzumiraju odvojeno.
Banane i mleko
Ova kombinacija usporava varenje.
Voće i jogurt
Mnogima omiljena kombinacija za doručak, usporava varenje i oštećuje crevnu floru.
Autor: Z.L.