AKTUELNO

Svi već svi dobro znamo da je doručak najvažniji obrok u danu. Ono što je novost jeste da stručnjaci smatraju da ga treba konzumirati rano ujutru.

Nova istraživanja su pokazala da one osobe koje jedu doručak pre sedam sati ujutru mogu da produže svoj životni vek.

S druge strane, osobe koje jedu kasno uveče remete unutašnji bioritam i povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Naučnici sa Univerziteta u Njujorku sproveli su istraživanje koje im je pomoglo da shvate da li vreme doručka može uticati na dužinu i kvalitet našeg života.

U studiji je učestvovalo više od 34 hiljade Amerikanaca starijih od 40 godina tokom nekoliko desetina godina. Volonteri su beležili vreme obroka, a naučnici su ih tokom studije upoređivali sa stopama smrtnosti.

Foto: Unsplash.com

Rezultati, objavljeni u Journal of Nutrition, pokazali su da su oni koji doručkuju između 6 i 7 sati imali šest posto manje šanse da obole i umru od teških bolesti kao što je srčani udar ili rak, od onih koji su redovno doručkovali u 8 ujutro, kao i 12 posto manji rizik od rane smrti od onih koji su prvi obrok konzumirali u 10 ujutro.

Smatra se da preskakanje doručka ili njegovo kasno konzumiranje narušava telesni "sat za ishranu" - unutrašnje programiranje koje kontroliše oslobađanje hormona povezanih s hranjenjem, poput insulina. Ovaj hormon pomaže u sagorevanju glukoze iz krvotoka, a njegov nivo doseže vrhunac u ranim jutarnjim satima, piše Index.hr.

U telu osoba koje jedu kasno proizvodi se manje insulina, to povećava mogućnost porasta nivoa glukoze u krvi, što dovodi do dijabetesa, gojaznosti i srčanih oboljenja.