Ovo sigurno niste znali!
Kada se kod nas spomenu prirodni preparati i biljke za imunitet nekako se prvo setimo propolisa, ehinacee, raznih sokova od aronije, aloje, nonija, dok se đumbir, tačnije koren đumbira tek od skorauzima u obzir i za imunitet. Na njega prvenstveno gleda kao na začin, koji pri tome nije ni jeftin. Sobzirom na tu cenu ima li smisla koristit ga i za imunitet?
Aktivni sastojci i poreklo
Iako spada u jednu od najzdravijih začina, koren đumbira sadrži i mnoge supstance koje imaju izuzetan uticaj na naše telo i mozak, a samim tim i na imunitet. Potiče iz Kine i koren se koristi kaozačinsko bilje, ali i ima dugu istoriju upotrebe kao lekovito bilje u tradicionalnoj i alternativnoj medicini. Koristi se i za pospešivanje varenja, smanjenje mučnine, i za borbu protiv prehlade, odnosno respiratornih bolesti. Koren đumbira sadrži veliku koncentraciju jedinjenja koji se zovegingerol i ona čini glavno aktivno jedinjenje ove biljke. Ima snažno antivirusno, protivupalno iantioksidativno dejstvo. Veliki broj značajnih istraživanja su rađena i dokazano dejstvo i protiv raznihoblika raka. Može da se koristi kao svež, u obliku praška, ulja ili soka.
Antivirusno dejstvo đumbira
Kod sezonskih oboljenja prehlade i gripa potrebna nam je sva antivirusna pomoć koju možemodobiti. Antivirusno dejstvo korena đumbira nije samo mit: to je dokazano i kroz razna istraživanja.Istraživači sa japanskog Medicinskog i farmaceutskog univerziteta Toiama testirali su đumbir protivvirusa gripa u laboratoriji. Otkrili su da ekstrakt đumbira stimuliše proizvodnju određenih supstanciod strane imunog sistema. Ovaj mehanizam je omogućio da đumbir sprečava dalje razmnožavanje virusa.
Istraživači sa indijskog Instituta za medicinske nauke Mahatme Gandhi takođe su proučavali đumbirzajedno sa drugim prirodnim biljnim jedinjenjima koja inhibiraju gripu H1N1 A. Otkrili su da sadržajalicina đumbira pomaže u inhibiciji virusa smanjenjem njegove sposobnosti za vezivanja.
Tokom 2015. godine, istraživači sa Univerziteta u Minnesoti Tvin Cities testirali su kombinacijukurkume, šipka i đumbira. Istraživači su pratili 124 osobe, od kojih je polovina uzimala kombinacijusa đumbirom čim su osetili početne simptome. Istraživači su otkrili da je 27% grupe koja je uzimalasupstance bez đumbira imalo punu epizodu prehlade, dok je samo 8% onih koji su uzimalikombinaciju đumbira imalo prehlade. Istraživači iz britanskih Vellcome Research Laboratoriestestirali su koren đumbira protiv rinovirusa (virusa prehlade) u laboratoriji. Otkrili su da ekstrakti đumbira inhibiraju rinovirus.
Dejstvo na imunitet
Naravno postoje i mnoga druga istraživanja koja takođe dokazuju lekovito dejstvo đumbira i naimunitet i na druge organe, ali verujem da i ovi dokazuju da đumbir zaslužuje vodeće mesto međubiljnim proizvodima za imunitet. Ukoliko želimo, možemo ga slobodno kombinovati i sa drugimsupstancama, recimo kao što je propolis, cink i vitamin C i na taj način dodatno pojačati dejstvo.
Autor: M.M.