AKTUELNO

Duži period posta u godini je Božićni post koji traje 40 dana, ali nije tako strog kao veliki post.

Post zvanično počinje 28. novembra, a završava 6. januara.U toku celog ovoga posta ne jedemo meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka, koji se poste "na vodi". Riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak, piše na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Poslednja nedelja božićnog posta posti se strože, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti "na vodi". Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti "na vodi". Veoma je važno da pravoslavni hrišćani koji žive u zemljama u kojima se novogodišnji praznici slave po novom kalendaru i padaju u vreme božićnog posta, ne prekidaju post, već da Novu godinu proslavljaju kada ona dođe po pravoslavnom kalendaru, poštujući tradiciju svojih predaka i crkvena pravila. Šestonedeljnim božićnim postom vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora pripremaju se za praznovanje rođenja Isusa Hrista.

Foto: Unsplash.com

I sam sin Božji postio je 40 dana i noći pre početka svoje propovedi o dolasku carstva nebeskoga. Post u pravoslavnom hrišćanskom predanju ima svoj puni duhovni smisao. Ne odnosi se samo na telesno uzdržavanje, već podrazumeva i trud duše u molitvama i vrlinama i uzdržavanje od svakog zlog dela, reči i misli. Posti se za sebe, privatno, post ne služi onima koji javnim postom žele da steknu ljudsku slavu.

Autor:

#Post